دوره 22، شماره 2 - ( بهار 1395 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 150-145 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
2- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
3- گروه آمار حیاتی و پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
4- گروه اطاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
5- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
6- گروه بیوشیمی و ژنتیک، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
7- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران ، mohasofi@yahoo.com
چکیده:   (4971 مشاهده)

اهداف: بره‌موم یکی از تولیدات طبیعی زنبور عسل است که دارای آثار متنوع و مفیدی بوده و کاربرد وسیعی در درمان برخی از بیماری‌ها دارد. هدف این مطالعه، تعیین تاثیر عصاره اتانولی بره‌موم منطقه دشت قزوین بر بعضی از فاکتورهای بیوشیمیایی و همچنین ظرفیت آنتی‌اکسیدانی سرم در موش‌های صحرایی نر بالغ بود.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار در چهار گروه 10تایی قرار گرفتند. گروه اول به‌عنوان گروه شاهد بود و گروه‌های تجربی، بره‌موم با دوزهای 50، 100 و 200میلی‌گرم بر کیلوگرم دریافت کردند. پس از پایان دوره 10روزه گاواژ، سرم موش‌ها استخراج و مقادیر گلوکز، تری‌گلیسرید، آنزیم‌های آسپارتات‌آمینوترانسفراز، آلانین‌آمینوترانسفراز و نیز ظرفیت آنتی‌اکسیدان تام آن اندازه‌گیری شد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS 20 و با استفاده از آزمون‌های آنالیز واریانس یک‌طرفه و پس‌آزمون توکی مورد تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: سطوح قند خون در گروه‌های مختلف اختلاف معنی‌داری با گروه شاهد نداشت. سطح تری‌گلیسرید، در گروه 100میلی‌گرم بر کیلوگرم  نسبت به گروه شاهد کاهش معنی‌داری داشت (001/0p<). سطح آسپارتات‌آمینوترانسفراز در گروه‌های 100 (01/0p<) و 200میلی‌گرم بر کیلوگرم (001/0p<) افزایش معنی‌دار و سطح آلانین‌آمینوترانسفراز در گروه 50میلی‌گرم بر کیلوگرم کاهش معنی‌داری نشان داد (001/0p<). همچنین بره‌موم موجب افزایش معنی‌دار ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی سرم به‌ویژه در دوزهای 50 (05/0p<) و 100میلی‌گرم بر کیلوگرم (01/0p<) شد.

نتیجه‌گیری: مصرف خوراکی بره‌موم، بر تعدادی از فاکتورهای بیوشیمیایی خون به‌ویژه تری‌گلیسیرید اثر تعدیل‌کننده دارد و ظرفیت تام آنتی‌اکسیدان سرم را نیز افزایش می‌دهد، ولی ممکن است مصرف زیاد آن برای بیماران کبدی مضر باشد.

متن کامل [PDF 245 kb]   (2611 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فيزيولوژی پزشکی
دریافت: 1394/3/10 | پذیرش: 1394/10/19 | انتشار: 1394/11/28

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.