اهداف: استرس اکسیداتیو در شروع و پیشرفت بیماری دیابت نقش بسیار مهمی دارد. با توجه به خواص آنتیاکسیدانی و ضددیابتی گیاه چرخه، هدف این مطالعه تعیین اثر عصاره آبی گیاه چرخه بر آسیب اکسیداتیو DNA و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی بافت بیضه موشهای صحرایی دیابتی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار بهطور تصادفی به چهار گروه 8تایی؛ شاهد سالم، شاهد دیابتی و گروههای دیابتی تجربی تحت تیمار با عصاره آبی گیاه چرخه تقسیم شدند. دیابت در گروههای شاهد دیابتی و دیابتی تجربی، با یکبار تزریق داخلصفاقی آلوکسان القا شد. عصاره آبی گیاه چرخه (با غلظتهای 100 و 200میلیگرم بر کیلوگرم) یک روز در میان بهمدت یک ماه بهصورت داخلصفاقی به گروههای دیابتی تجربی تزریق شد، ولی به گروههای شاهد فقط آب مقطر استریل تزریق شد. در پایان دوره، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی، همچنین میزان 8-هیدروکسیداکسیگوانوزین و مالوندیآلدئید در بافت بیضه مورد سنجش قرار گرفت. اطلاعات توسط نرمافزار آماری SPSS 20 و آزمونهای آنالیز واریانس یکطرفه و تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: فعالیت بافتی آنزیمهای آنتیاکسیدانی سوپراکسیددیسموتاز، گلوتاتیونپراکسیداز و کاتالاز در گروههای دیابتی تجربی تیمارشده با غلظتهای 100 و 200میلیگرم بر کیلوگرم عصاره آبی گیاه چرخه بهصورت وابسته به دوز در مقایسه با گروه شاهد دیابتی بهطور معنیداری افزایش و میزان 8-هیدروکسیداکسیگوانوزین و مالوندیآلدئید بهطور معنیداری کاهش یافت (05/0p<).
نتیجهگیری: تجویز وابسته به دوز عصاره آبی گیاه چرخه باعث افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی و کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و آسیب اکسیداتیو DNA در بافت بیضه موشهای صحرایی دیابتی میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |