Shirzad E. Study of the intensity of refractive errors and their satisfaction from their glasses in people suffering from refractive errors. Intern Med Today 2006; 12 (1) :23-28
URL:
http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-36-fa.html
، dreshirzad@yahoo.com
چکیده: (9478 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: عیوب انکساری شایعترین اختلالات چشمی هستند و استفاده از عینک یک روش معمول اصلاح این عیوب میباشد؛ همچنین امروزه اصل رضایت استفادهکنندگان مقبولیت جهانی و عام دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین شدت عیوب انکساری و میزان رضایت افراد مبتلا به عیب انکساری نسبت به عینک انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که به صورت مقطعی انجام شد، 150 نفر از افرادی که دارای اختلال انکساری بودند، به صورت تصادفی ساده انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمعآوری دادهها شامل دو فرم مصاحبه جهت ثبت مشخصات فردی و میزان رضایت بیماران و همراه آنها و فرم مشاهده و معاینه جهت تعیین نوع و شدت عیب انکساری بود؛ دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار آماری SPSS و آزمون آماری Chi-Square در سطح معنیداری 05/0P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: 52 نفر (7/34%) از بیماران مرد و 98 نفر (3/65%) زن بودند. میانگین سنی بیماران 57/14±06/29 بود. از نظر میزان رضایتمندی استفاده از عینک 8/63% بیماران و 2/67% همراهان از داشتن عینک ناراضی بودند. شایعترین نوع عیب انکساری به ترتیب نزدیکبینی، آستیگماتیسم سپس دوربینی بود. از نظر آماری بین شدت عیوب انکساری و جنس و شغل با عدم رضایت از عینک توسط بیماران و همراهان رابطه معنیداری وجود نداشت اما بین گروههای سنّی و رضایتمندی نسبت به عینک رابطه آماری معنیداری وجود داشت (01/0P<).
نتیجهگیری: به منظور جلب رضایت بیماران در اصلاح عیوب انکساری بیماران با وجود مزایا و معایب هریک از روشها اعم از تجویز عینک، لنز تماسی و یا جراحی عیوب انکساری، پیشنهاد میگردد در انتخاب روش مناسب به عوامل متعددی از جمله تشخیص پزشک، نظر و شرایط اجتماعی و اقتصادی بیمار و فرهنگ حاکم بر جامعه توجه جدّی مبذول گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
پزشكي داخلی دریافت: 1386/4/8 | انتشار: 1385/1/26