دوره 12، شماره 4 - ( جلد-4 1385 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 33-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sahebi L, Ayatollahi M. Mental health status of hospitals staffs in Shiraz. Intern Med Today 2007; 12 (4) :26-33
صاحبی لیلا، آیت‌اللهی سیدمحمدتقی. بررسی وضعیت سلامت روانی در کارکنان بیمارستانهای شیراز. طب داخلی روز. 1385; 12 (4) :26-33

1- ، sahebileila:@yahoo.com
زمینه و هدف: سلامت روانی لازمه حفظ دوام عملکرد اجتماعی، شغلی و تحصیلی افراد جامعه و تأمین آن هدف اصلی اجرای برنامه‌های بهداشت روان در جامعه می‌باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سلامت روانی (نشانه‌های جسمانی، اضطراب، افسردگی و کارکرد اجتماعی) کارکنان بیمارستانهای شیراز، تأثیر عوامل خطر حرفه‌ای- فردی بر سلامت روانی کارکنان و رابطه بین سردرد و وضعیت سلامت روانی کارکنان انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه که در سال 1384 انجام شد، تعداد 1023 نفر (20% کارکنان بیمارستانها) به روش تصادفی انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از سه پرسشنامه «ویژگیهای فردی- شغلی»، «وضعیت سلامت روانی کارکنان با استفاده از سؤالات 28 GHQ» و «پرسشنامه بین‌المللی سردرد HIS جهت غربالگری افراد دارای سردرد و تائید تشخیص نوع سردرد با معاینات بالینی یک نفر متخصص مغز و اعصاب» جمع‌آوری شدند؛ سپس با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS و آزمون Mann-Whitney در سطح معنی‌داری 05/0P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها: 6/45% از کارکنان، دارای اختلالات روانی بودند (6/27% از کارکنان مذکر و 3/54% از کارکنان زن) (0001/0P<). میانگین نمرات در بُعد نشانه‌های جسمانی72/6، اضطراب67/6، عملکرد اجتماعی 48/6، افسردگی 28/3 و سلامت روانی2/23 بود؛ همچنین سلامت روانی به طور معنی‌داری با الگوی خواب غیر طبیعی، عدم فعالیت بدنی و عدم رضایت شغلی در ارتباط بود و مشخص شد که احتمال ابتلای کارکنان مؤنث بیشتر است؛ همچنین سردرد روی سلامت روانی مؤثر بود و این دو عارضه مستقل از هم نبودند. نتیجه‌گیری: یافته‌های این تحقیق نشان داد که اختلالات روانی در بین کارکنان بیمارستانها از شیوع بالایی برخوردار است؛ بنابراین توجه بیشتر مسؤولین و محققین را می‌طلبد تا با تدوین برنامه‌های مداخله‌ای به بهبود وضعیت سلامت روانی آنان پرداخته شود؛ همچنین اصلاح وضعیت خواب، ایجاد امکانات برای فعالیت ورزشی در کارکنان بیمارستانها و کسب رضایت آنها تا حدّ امکان، تأثیر بسزایی در اصلاح وضعیت سلامت روانی آنان خواهد داشت. هم ابتلایی بالا بین سردرد و GHQ نیز اقداماتی را برای پیشگیری و درمان هر دو اختلال می‌طلبد.
متن کامل [DOC 237 kb]   (17767 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: پزشكي داخلی
دریافت: 1386/7/25 | انتشار: 1385/10/25