دوره 17، شماره 3 - ( 7-1390 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 50-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mojahed A, Kalantari M, Molavi H, Neshat Doost H T, Shakiba M. A Comparative Study of the Mental Health of War Injured and Martyrs' Spouses in Zahedan. Intern Med Today 2011; 17 (3) :43-50
مجاهد عزیز ا...، کلانتری مهرداد، مولوی حسین، نشاط دوست حمید طاهر، شکیبا منصور. بررسی مقایسه ای وضعیت سلامت روانی همسران شهدا و جانبازان شهر زاهدان. طب داخلی روز. 1390; 17 (3) :43-50

1- دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ، azizmojahed@gmail.com
2- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
3- دانشکده‌ی علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان
4- دانشگاه علوم پزشکی زاهدان

چکیده

زمینه و هدف: سلامت روانی خانواده های شهدا و جانبازان به دلیل شرایط خاص و استرس های ویژه ممکن است در معرض خطر باشد. لذا این مطالعه جهت تعیین وضعیت سلامت روانی همسران شهدا و جانبازان انجام شده است.

روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی است. تعداد 100 نفر از همسران شهدا و 100 نفر از همسران جانبازان 25 درصد و بالاتر از طریق نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب و با استفاده از پرسشنامه ی 28 سؤالی سلامت عمومی و مصاحبه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج با استفاده از
روش های آماری تی استودنت و تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی تحلیل و مقایسه شدند.

یافته‌ها: میانگین نمرات سلامت روانی نمونه های مورد پژوهش 64/16 ± 38/34 بود که 70 درصد آنان
بالاتر از نقطه ی برش (24) قرار داشتند. مقایسه ی میانگین ها و نیز مقایسه ی تشخیصی مبتنی بر نقطه ی برش بین دو گروه همسران جانبازان و همسران شهدا تفاوت معنی داری را نشان نداد. تحلیل نمرات بر حسب متغیرهای مختلف نشان داد که فقط در گروه همسران جانبازان نوع جانبازی شوهر باعث تفاوت معنی دار شده بود (01/0 > p ). زنانی که شوهران آن ها فقط جانباز جسمی بودند از دو گروه دیگر سلامت روانی بهتری داشتند (001/0 = p ).

نتیجه‌گیری: با توجه به پایین بودن سطح سلامت روانی همسران شهدا و جانبازان و هماهنگی آن با یافته های سایر مطالعات می توان نتیجه گرفت که این جمعیت در معرض آسیب بوده و در برنامه های بهداشت روانی نیاز به توجه ویژه دارند. در این میان همسران جانبازان اعصاب و روان بیش از سایرین در معرض خطر بوده و توجه بیشتری را طلب می کنند.

دریافت: 1390/7/1 | پذیرش: 1390/7/20 | انتشار: 1390/7/23