دوره 20، شماره 2 - ( 4-1393 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 107-101 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebrahimi V, Vojoudi E, Fazel A, Ebrahimzadeh bideskan A. Histochemical Lectin Study of Glycoconjugates Terminal Sugars during Retina Ganglionic Cell Differentiation in Rat Eye. Intern Med Today 2014; 20 (2) :101-107
URL: http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-1922-fa.html
ابراهیمی وحید، وجودی الهام، فاضل علیرضا، ابراهیم زاده علیرضا. بررسی لکتین ‌هیستوشیمیایی قندهای انتهایی گلیکوکانژوگیت‌ها طی تمایزات سلول‌های گانگلیونی شبکیه چشم موش صحرایی. طب داخلی روز. 1393; 20 (2) :101-107

URL: http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-1922-fa.html

1- گروه علوم تشریحی و بیولوژی سلولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- گروه علوم تشریحی و بیولوژی سلولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، ebrahimzadehba@mums.ac.ir
چکیده اهداف: تکامل ارگان‌ها در دوران جنینی حاصل رخدادها و تغییرات پیچیده‌ای همچون واکنش‌های سلولی و تمایزات مولکولی تک‌تک ساختارهای وابسته است که موجب تعیین سرنوشت نهایی یک سلول تمایزنیافته‌ جنینی می‌شود. هدف از این مطالعه، بررسی الگوی توزیع قندهای انتهایی گلیکوکانژوگیت‌ها و تغییرات آنها در سطح سلول‌های گانگلیونی شبکیه رت طی مورفوژنز چشم با استفاده از روش لکتین هیستوشیمیایی بود. مواد و روش‌ها: از موش‌های صحرایی نژاد ویستار استفاده شد. روز صفر حاملگی مشخص شد. موش‌های صحرایی حامله در روزهای 14، 15 و 16 حاملگی تحت بی‌هوشی قرار گرفتند و جنین‌های آنها برداشته و با محلول فرمالین تثبیت شدند که پس از پاساژ بافتی و تهیه برش‌های 5میکرومتری در معرض لکتین‌های GSA1-B4، DBA، OFA و MPA قرار گرفتند. رنگ زمینه نمونه‌ها آلسین‌بلو با pH برابر با 5/2 بود. یافته‌ها: سلول‌های گانگلیونی نمونه‌های 14روزه به لکتین‌های DBA وGSA1-B4 واکنش ضعیفی نشان دادند. هیچ‌گونه واکنشی در روزهای 15 و 16 با لکتین‌های مذکور مشاهده نشد. واکنش این سلول‌ها با لکتین MPA از روز 14 به‌طور ضعیف شروع، در روز 15 به‌شدت افزایش و در روز 16 کاهش یافت (واکنش متوسط). واکنش سلول‌های مذکور با لکتین OFA در روز 14 با شدت متوسط، در روز 15 شدید و در روز 16 ضعیف بود. نتیجه‌گیری: تغییرات قندهای انتهایی گلیکوکانژوگیت‌های سطح سلول از نظر زمانی در تمایزات سلول‌های گانگلیونی طی تکامل چشم فرآیندی تنظیم‌شده است و گلیکوکانژوگیت‌های حاوی قندهای انتهایی فوکوز، آلفا- دی‌گالاکتوز، بتا- دی‌گالاکتوز و ان- استیل‌گالاکتوزآمین نقشی حیاتی در تکامل سلول‌های گانگلیونی شبکیه چشم ایفا می‌کنند.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: آناتومی
دریافت: 1392/9/25 | پذیرش: 1393/4/10 | انتشار: 1393/4/10