logo
دوره 21، شماره 1 - ( بهار 1394 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 51-45 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

vafaei nejad S, serki E, hassanpour fard M, hosseini M. Hypolipidemic Activity of Aqueous Extract of Turnip (Brassica rapa) Root in Hyperlipidemic Rats. Intern Med Today 2015; 21 (1) :45-51
URL: http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-2044-fa.html
وفائی نژاد سعید، سرکی الهام، حسن پور فرد محمد، حسینی مهران. فعالیت کاهنده چربی خون عصاره آبی ریشه شلغم در موش‌های صحرایی هایپرلیپیدمی. طب داخلی روز. 1394; 21 (1) :45-51

URL: http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-2044-fa.html


1- گروه آناتومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
2- گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
3- گروه فیزیولوژی و فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
4- مرکز تحقیقات طب تجربی، معاونت تحقیقات و فنّاوری، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، mehranhosseiny@yahoo.co.in
چکیده:   (5165 مشاهده)

اهداف: شلغم از گیاهان دارویی پرمصرف است که به‌نظر می‌رسد اثرات سودمندی بر هایپرلیپیدمی دارد. مطالعه حاضر به‌منظور بررسی اثرات کاهنده چربی‌های خون عصاره آبی ریشه شلغم در موش‌های صحرایی هایپرلیپیدمی انجام شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به پنج گروه مساوی کنترل سالم، هایپرلیپیدمی (دریافت روزانه نرمال‌سالین)، آتورواستاتین (دریافت روزانه 10میلی‎‌گرم بر کیلوگرم) و دریافت‌کننده عصاره آبی ریشه شلغم (روزانه 200 و 400میلی‎‌گرم بر کیلوگرم) تقسیم و به‌مدت 10 روز تیمار شدند. در روز یازدهم پس از 18 ساعت ناشتایی تمامی گروه‌ها (به‌جز گروه کنترل سالم) مورد تزریق درون‌صفاقی ترایتون-WR1339 (300میلی‎‌گرم بر کیلوگرم) قرار گرفتند. 24 ساعت پس از دریافت ترایتون، نمونه‌های خون جمع‌آوری و مقادیر چربی‌های خون اندازه‌گیری شد. مقایسه گروه‌ها با استفاده از آزمون آماری آنووا و آزمون تعقیبی توکی با کمک نرم‌افزار آماری SPSS 18 صورت گرفت. یافته‌ها: عصاره آبی ریشه شلغم در دوز 200میلی‎‌گرم بر کیلوگرم افزایش کلسترول تام را به‌خوبی مهار کرد. هر دو دوز عصاره ریشه شلغم مقادیر تری‌گلیسیرید و LDL کلسترول را در مقایسه با گروه هایپرلیپیدمی به‌طور معنی‌داری کاهش داد، اما در مقایسه با گروه کنترل سالم به‌طور معنی‌داری بالا بود (05/0p<). نتیجه‌گیری: مصرف شلغم می‌تواند به‌عنوان یک ماده غذایی با خواص کاهنده چربی‌های خون برای مبتلایان به دیس‌لیپیدمی، بیماری‌های قلب و عروق و دیابت مورد توصیه قرار گیرد.

متن کامل [PDF 290 kb]   (2664 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: پزشكي آزمايشگاهی
دریافت: 1393/6/20 | پذیرش: 1393/11/11 | انتشار: 1393/12/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.