دوره 20، شماره 4 - ( 10-1393 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 248-243 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abbasnezhad A.A., Niyazmand S., Mahmoud Abadi M., Soukhtanloo M., Rezaee S.A., Mousavi S.M.. Comparison the Effect of Hydroalcholic Extract of Nigella Sativa L. Seed and Metformin on Blood Biochemical Parameters in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Intern Med Today 2015; 20 (4) :243-248
URL: http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-2071-fa.html
عباس نژاد عباسعلی، نیازمند سعید، محمودآبادی مریم، سوختانلو محمد، رضایی عبدالرحیم، موسوی مجتبی. مقایسه اثر عصاره آبی– الکلی تخم سیاه‌دانه و متفورمین بر پارامترهای بیوشیمیایی خون در موش‌های صحرایی دیابتی‌شده با استرپتوزوتوسین. طب داخلی روز. 1393; 20 (4) :243-248

URL: http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-2071-fa.html

1- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، NiazmandS@mums.ac.ir
3- گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
4- گروه ایمونولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

اهداف: بیماری دیابت با افزایش سطح قندخون ناشی از فقدان انسولین یا مقاومت بافت‌های محیطی به انسولین و یا هر دو همراه است. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات عصاره آبی- الکلی تخم سیا‌ه‌دانه بر پارامترهای بیوشیمیایی خون در موش‌های صحرایی نر دیابتی‌شده با استرپتوزوتوسین بود.

مواد و روش ها: این مطالعه مداخله‌ای با استفاده از 60 سر موش صحرایی نر انجام شد. حیوانات به‌طور تصادفی به 6 گروه 10تایی کنترل، دیابت (دریافت‌کننده نرمال سالین)، دریافت‌کننده دوزهای 100، 200، 400میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره و کنترل مثبت (دریافت‌کننده متفورمین 300میلی‌گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. گروه‌های مورد مطالعه، به‌مدت 6هفته به‌صورت گاواژ تحت تیمار قرار گرفتند و در روزهای شروع، 24 و 45 مطالعه، میزان گلوکز، کلسترول، تری گلیسیرید، HDL و LDL خون بعد از 12ساعت ناشتایی اندازه‌گیری شد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS 16 و آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه، تعقیبی توکی و T زوجی آنالیز شدند.

یافته‌ها: کاهش سطح قندخون در گروه دیابتی دریافت‌کننده دوز 200میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره سیا‌ه‌دانه، نسبت به سایر گروه‌های درمانی به‌طور معنی‌داری بیشتر بود ( 01/0 p< ) . تفاوت معنی‌داری در تمام گروه‌های درمانی در غلظت کلسترول و تری‌گلیسیرید خون در روز 45 نسبت به گروه دیابتی وجود داشت ( 001/0 p< ). تفاوت معنی‌داری در غلظت HDL خون در گروه‌ها مشاهده نشد. در گروه‌های دیابتی درمان‌شده با متفورمین و عصاره سیا‌ه‌دانه در روز 45، غلظت LDL خون نسبت به گروه دیابتی کاهش معنی‌داری نشان داد.

نتیجه ‌ گیری: عصاره سیا‌ه‌دانه در موش‌های صحرایی دیابتی سطح گلوکز، کلسترول، تری‌گلیسیرید و LDL پلاسما را کاهش می‌دهد.

متن کامل [PDF 419 kb]   (2031 دریافت)
دریافت: 1393/7/27 | پذیرش: 1393/10/16 | انتشار: 1393/10/17