دوره 21، شماره 3 - ( پاییز 1394 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 212-205 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tavakoli Khormizi S, Hamedinia M, Amiri Parsa T, Khadmosharie M, Azarnive M. Comparison the Effect of Two Periods of Aerobic Training and One Period of Detraining on the Quality of Life and Mental Health of Women with Diabetes Type 2. Intern Med Today 2015; 21 (3) :205-212
URL: http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-2083-fa.html
توکلی خورمیزی سید علیرضا، حامدی نیا محمدرضا، امیری پارسا طیبه، خادم الشریعه میترا، آذرنیوه مرضیه السادات. مقایسه اثر دو دوره تمرین هوازی و یک دوره بی‌تمرینی بر کیفیت زندگی و سلامت روان زنان مبتلا به دیابت نوع 2. طب داخلی روز. 1394; 21 (3) :205-212

URL: http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-2083-fa.html

1- گروه تربیت بدنی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه زابل، زابل ایران
2- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
3- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
4- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
5- گروه تربیت بدنی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه زابل، زابل ایران ، azarnive.m@gmail.com

اهداف: دیابت نوع 2 اختلالی متابولیسمی است که کیفیت زندگی و سلامت روان افراد مبتلا را تحت تاثیر قرار میدهد. در مورد انجام ورزش موثر برای این بیماران توصیههای مختلفی وجود دارد. هدف مطالعه حاضر، مقایسه اثر دو دوره برنامه تمرین هوازی و یک دوره بی‌تمرینی بر کیفیت زندگی و سلامت روان در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

مواد و روش‌ها: در این تحقیق نیمه‌تجربی در سال 1390 در شهرستان سبزوار، 33 زن مبتلا به دیابت نوع 2 با دامنه سنی 60-40 سال به‌&zwj‌روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و به سه گروه 11نفره کنترل، تمرین هوازی روزانه 5هفته‌ای و تمرین هوازی یک‌روز در میان 10هفته‌ای تقسیم شدند. تمرینات هوازی با شدت 70-60% ضربان قلب بیشینه و 60-30دقیقه در هر جلسه انجام شد. ابزار پژوهش، پرسش‌نامه‌های کیفیت زندگی و سلامت روان بود. تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار SPSS 18 و آزمون‌های آنالیز واریانس با اندازه‌گیری مکرر و یک‌طرفه و آزمون تعقیبی توکی انجام پذیرفت.

یافته‌ها: بین میانگین نمرات کیفیت زندگی (002/0=p) و سلامت روان (04/0=p) گروه‌های تمرینی و گروه کنترل تفاوت معنی‌داری وجود داشت، اما دو گروه تمرینی با هم تفاوت معنی‌داری نداشتند. همچنین در ابعاد جسمانی (004/0=p) و روانی- اجتماعی (004/0=p) کیفیت زندگی نیز بین سه گروه تمرینی در مراحل 5 و 10 هفته پس از آغاز تمرین تفاوت معنی‌داری مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: اجرای تمرینات ورزشی 5 و 10هفته‌ای موجب بهبود سلامت روانی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به دیابت نوع 2 می‌شود، اما مزایای کسب‌شده پس از 2 ماه بی‌تمرینی حفظ نمی‌شود.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: مطالعه بيماری‌ها
دریافت: 1393/8/13 | پذیرش: 1394/3/4 | انتشار: 1394/5/28