اهداف: در میان انواع سردرد، میگرن بهعنوان سومین اختلال شایع و هفتمین علت شایع ایجاد ناتوانی شناخته شده است. در منابع پزشکی کهن ایران، میوه گشنیز بهعنوان گیاه موثر در درمان سردرد معرفی شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر میوه گشنیز بر کاهش شدت و مدت حملات میگرنی بود. مواد و روشها: این کارآزمایی بالینی تصادفی شاهددار سهسوکور در درمانگاه تخصصی مغز و اعصاب بیمارستان شهدای تجریش در شهر تهران انجام شد. در مجموع، با توجه به فرمول حجم نمونه برای دادههای طولی، 66 بیمار بهصورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. افراد گروه مداخله داروی رایج بههمراه داروی منتخب از تخم گشنیز و گروه کنترل داروی رایج بههمراه دارونما دریافت کردند و بهمدت 4 هفته پس از شروع مطالعه پیگیری شدند. برای تحلیل دادهها، مدلهای اثرات تصادفی و انتقال بهکار گرفته شد و نتایج با توجه به معیار نیکویی برازش مقایسه شدند. یافتهها: طول مدت درد بیماران در گروه مداخله بهطور متوسط 27/4 ساعت کمتر از گروه کنترل بود (001/0p<). همچنین میانگین شدت درد بیماران در گروه مداخله بهطور متوسط 81/2 واحد در مقیاس 10نمرهای کمتر از گروه کنترل بود (001/0p<). نتیجهگیری: میوه گشنیز موجب کاهش علایم سردردهای میگرنی میشود. همچنین درنظرگرفتن مدت و شدت حمله میگرنی قبلی برای پیشبینی وضعیت فعلی ضروری بهنظر میرسد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |