دوره 22، شماره 2 - ( بهار 1395 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 130-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghanbari Niaki A, Ardeshiri S, AliakbariBaydokhty M, Saeidi A. Effects of Circuit Resistance Training with Crocus sativus Supplementation on Insulin and Estradiol Hormones Response . Intern Med Today 2016; 22 (2) :125-130
قنبری نیاکی عباس، اردشیری صادق، علی اکبری بیدختی مهدی، سعیدی ایوب. تاثیر تمرین مقاومتی دایره‌ای با مکمل زعفران بر پاسخ هورمون‌های انسولین و استرادیول. طب داخلی روز. 1395; 22 (2) :125-130

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
2- گروه تربیت بدنی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران ، aliakbaribidokhti@yahoo.com

اهداف: طی سال­های اخیر استفاده از مکمل­های غذایی برای بهبود قدرت، عملکرد و هایپرتروفی عضلانی در بین ورزشکاران رواج زیادی یافته است. با توجه به اثرات جانبی مکمل­های شیمیایی، توجه بسیاری از مختصصان تغذیه به‌سوی داروهای سنتی معطوف شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرین مقاومتی دایره‌ای کوتاه‌مدت با مکمل‌سازی زعفران بر سطوح هورمون­های استرادیول و انسولین بود.

مواد و روش­ها: در این تحقیق نیمه‌تجربی در سال 1392، 44 مرد سالم تمرین‌نکرده از بین دانشجویان دانشگاه مازندران به‌روش سرشماری انتخاب و به چهار گروه؛ آب- تمرین، عرق گلبرگ- تمرین، ته‌گل- تمرین و سرگل- تمرین تقسیم شدند. تمرین مقاومتی شامل 12 ایستگاه (هر ایستگاه 30 ثانیه با شدت 40% یک تکرار بیشینه) به‌مدت 2 هفته (5 جلسه در هفته) بود. روزانه 500میلی­گرم زعفران صبح و بلافاصله بعد از تمرین استفاده شد. نمونه خونی قبل و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین گرفته شد. نتایج به‌کمک نرم‌افزار SPSS 20 و آزمون‌های آنالیز واریانس یک‌طرفه، تعقیبی بونفرونی و T وابسته تحلیل شدند.

یافته­ها: هورمون استرادیول در گروه سرگل- تمرین نسبت به گروه آب- تمرین دارای افزایش معنی­داری بود (007/0=p). افزایش معنی­داری در غلظت استرادیول پلاسما در گروه­های سرگل- تمرین و ته‌گل- تمرین بعد از تمرین مشاهده شد (05/0p<)، اما تفاوت معنی­داری در میانگین غلظت انسولین گروه­ها مشاهده نشد (05/0p>).

نتیجه­گیری: تمرین مقاومتی دایره­ای همراه با مکمل‌دهی زعفران تغییری در غلظت هورمون انسولین ایجاد نمی­کند، اما مصرف سرگل زعفران می­تواند باعث تقویت اثر تمرین مقاومتی و افزایش هورمون استرادیول شود.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فيزيولوژی پزشکی
دریافت: 1394/4/1 | پذیرش: 1394/11/21 | انتشار: 1394/11/28