دوره 22، شماره 2 - ( بهار 1395 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 94-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamzei A, Basiri Mogadam M, Yousef zadeh Ghoochani M, Heidary Karizaki M. Comparison the Effects of Intravenous Hydrocortisone and Dexamethasone before Extubation on Laryngospasm, Cough and Stridor after General Anesthesia. Intern Med Today 2016; 22 (2) :89-94
حمزه‌ای آرش، بصیری مقدم مهدی، یوسف‌زاده قوچانی محمود، حیدری کاریزکی معصومه. مقایسه تاثیر هیدروکورتیزون و دگزامتازون وریدی قبل از خروج لوله تراشه بر اسپاسم حنجره، سرفه و استریدور بعد از بیهوشی عمومی. طب داخلی روز. 1395; 22 (2) :89-94

1- گروه هوشبری و اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران
2- گروه هوشبری و اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
3- گروه پرستاری و مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران ، Heidarykm1@mums.ac.ir

اهداف: پاسخ‌های فیزیولوژیک تنفسی به‌دنبال بیدارشدن بیماران از بی‌هوشی عمومی پس از خروج لوله تراشه با علایمی همانند سرفه، اسپاسم حنجره و استریدور همراه است که از داروهای متفاوتی برای پیشگیری از این عوارض استفاده می‌شود. هدف این مطالعه، مقایسه تاثیر دگزامتازون و هیدروکورتیزون وریدی قبل از خروج لوله تراشه بر عوارض جانبی تنفسی بود.
مواد و روش‌ها: در این کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 1394، 108 بیمار کاندید عمل جراحی ارتوپدی، جراحی عمومی و اورولوژی تحت بی‌هوشی عمومی بستری در بیمارستان 15خرداد بیدخت و شهید ‌هاشمی‌‎نژاد مشهد به‌روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند و تخصیص تصادفی به‌روش BBR انجام شد. گروه یک، 100میلی‌گرم هیدروکورتیزون و گروه دو، 8میلی‌گرم دگزامتازون 30 دقیقه قبل از خروج لوله تراشه به‌صورت یک دوز وریدی دریافت نمودند. اطلاعات فردی و وضعیت بالینی با تشخیص متخصص بی‌هوشی در لیست مربوطه ثبت شد. داده‌ها به‌کمک نرم‌افزار SPSS 13 و توسط آزمون‌های مجذور کای، T مستقل و من‌ویتنی مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: فراوانی میزان بروز سرفه، لارنگواسپاسم و استریدور در دو گروه دگزامتازون و هیدروکورتیزون تفاوت معنی‌داری نداشت (p<0/05) . میانگین وزن در بیماران با اسپاسم حنجره (p=0/03)، سرفه (p=0/002) و استریدور (p=0/001) نسبت به بیمارانی که این نشانه‌ها را نداشتند، اختلاف معنی‌دار داشت. از نظر جنس نیز در بیمارانی که استریدور و لارنگواسپاسم داشتند نسبت به سایر بیماران که این علایم را نداشتند تفاوت معنی‌دار نبود (05/0p>به‌جز در بیمارانی که سرفه داشتند(p=0/003)).
نتیجه‌گیری: هیدروکورتیزون و دگزامتازون دارای اثرات مشابه بر لارنگواسپاسم، سرفه و استریدور بعد از خروج لوله تراشه هستند.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بيهوشی
دریافت: 1394/5/11 | پذیرش: 1394/11/21 | انتشار: 1394/11/28