اهداف: از جمله پیامدهای غیرقابل اجتناب ترافیک افزایش استرس، بروز رفتارهای پرخاشگرانه از سوی افراد به ویژه رانندگان و افزایش آلودگی هواست. هدف اصلی این مطالعه تعیین و تحلیل اهداف سفرهای درونشهری با سواری شخصی و تعیین میزان سفرهای غیرضروری با خودروهای شخصی بود.
مواد و روشها: این پژوهش تحلیلی- مقطعی در جامعه خودروهای شخصی در حال تردد در سطح شهر گناباد در سال 1394 انجام شد. 5 نقطه شهر به عنوان محلهای نمونهبرداری انتخاب شدند. 400 نفر به روش تصادفی در دسترس وارد مطالعه شدند. از چکلیست محققساخته شامل مشخصات جمعیتشناختی و چند سئوال کوتاه برای جمعآوری دادهها استفاده شد. دادهها پس از جمعآوری وارد نرمافزار SPSS 19 شده و با استفاده از آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
یافتهها: بین متغیر هدف سفر با متغیرهای بازه زمانی (0001/0=p) و جنسیت راننده (038/0=p) رابطه آماری معنیداری وجود داشت (05/0p<). متغیر تعداد سرنشین خودروهای شخصی با جنسیت راننده (039/0=p) و هدف سفر (0001/0=p) ارتباط آماری معنیداری داشت. ارتباط معنیداری بین متغیر تعداد سرنشین خودور با متغیرهای بازه زمانی (416/0=p)، رده سنی (319/0=p)، شغل (27/0=p)، سطح تحصیلات (537/0=p)، وضع تاهل راننده (831/0=p) و درآمد خانوار (882/0=p) مشاهده نشد.
نتیجهگیری: زنان بیش از مردان برای انجام اهداف غیرکاری از خودروی شخصی و به صورت تکسرنشین استفاده میکنند و اغلب سفرهای کاری با خودروی شخصی تکسرنشین و غالب سفرهای غیرکاری با خودروی شخصی با بیش از یک سرنشین انجام میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |