اهداف: دیابت، بیماری مزمن در حال گسترش در سطح جهان است که بر خودپنداره افراد تاثیر منفی میگذارد. خودپنداره در زندگی روزمره انسان نقش مهمی ایفا میکند و توجه به آن، خصوصاً در مبتلایان به بیماریهای مزمن، اهمیت بسزایی دارد. هدف این مطالعه، تعیین تاثیر مداخله مبتنی بر مدل مراقبت مشارکتی بر ارتقای خودپنداره افراد مبتلا به دیابت نوع دو بود.
مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفیشده در سال 1394، تعداد 60 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو مراجعهکننده به بیمارستان امام زمان(عج) شهر مشهد بهروش نمونهگیری در دسترس انتخاب شده و بهطور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامهای متشکل از سه بخش؛ اطلاعات فردی، اطلاعات مربوط به بیماری و پرسشنامه خودپنداره بک بود. ابتدا خودپنداره افراد دو گروه تعیین شد. سپس برای گروه آزمون مداخله مبتنی بر مدل مراقبت مشارکتی طی 7 جلسه 90دقیقهای برگزار شد و در انتها مجدداً خودپنداره دو گروه اندازهگیری شد. دادهها بهکمک نرمافزار SPSS 20 و توسط آزمونهای T زوجی، T مستقل و مجذور کای تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین نمرات خودپنداره قبل و بعد از مداخله در گروه کنترل اختلاف معنیدار نداشت (066/0=p)، اما در گروه آزمون این اختلاف معنیدار بود (001/0p<). همچنین بین دو گروه کنترل و آزمون قبل از مداخله تفاوت معنیداری وجود نداشت (537/0=p)، اما بعد از مداخله میانگین نمرات خودپنداره بین دو گروه اختلاف معنیدار نشان داد (001/0p<).
نتیجهگیری: مداخله مبتنی بر مدل مراقبت مشارکتی باعث ارتقای خودپنداره بیماران مبتلا به دیابت نوع دو میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |