اهداف: دیابت بهعنوان یک بیماری متابولیک شایع میتواند پیامدهای روانی مهمی بهدنبال داشته باشد و باعث مشکلاتی در زندگی روزمره شود، لذا استفاده از روشهای درمانی برای کمک به افراد مبتلا به این بیماری امری ضروری است. هدف این پژوهش، تعیین تاثیر مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ادراک بیماری و سرمایه روانشناختی افراد مبتلا به دیابت نوع دو بود.
مواد و روشها: در این پژوهش نیمهتجربی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل در سال 1394، تعداد 34 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو در کلینیک تخصصی دیابت بیمارستان شهید دکتر مصطفی چمران شهر فردوس بهروش نمونهگیری دردسترس انتخاب شده و بهصورت تصادفی به دو گروه کنترل (17 نفر) و آزمایش (17 نفر) تقسیم شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه کوتاه ادراک بیماری و پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز بود. مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد در 8 جلسه 60دقیقهای بهصورت هفتگی برای گروه آزمایش بهاجرا درآمد. دادهها بهکمک نرمافزار SPSS 18 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث بهبود معنیدار نمرات ادراک بیماری و کلیه زیرمقیاسهای آن (0001/0=p) بهجز زیرمقیاس کنترل شخصی و همچنین افزایش معنیدار نمرات سرمایه روانشناختی و زیرمقیاسهای آن (0001/0=p) در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو پس از تعدیل نمرههای پیشآزمون شد.
نتیجهگیری: مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد میتواند ادراک بیماری و سرمایه روانشناختی افراد مبتلا به دیابت نوع دو را بهطور قابل ملاحظهای بهبود بخشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |