اهداف: گیاه بارهنگ در طب سنتی برای درمان اختلالات گوارشی استفاده می شود، هدف این مطالعه تعیین اثر عصاره آبی الکلی بارهنگ بر زخم معده ناشی از ایندومتاسین بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی از 72 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار استفاده گردید. در گروههای درمانی، ابتدا با گاواژ ایندومتاسین (mg/kg 35)، زخم معده القا گردید و سپس به مدت 3 روز، به حیوانات، رانیتیدین (mg/kg 50) و دوزهای مختلف عصاره بارهنگ (mg/kg 400،800و200) گاواژ گردید. در گروه های پیشگیری، حیوانات به مدت 3 روز، رانیتیدین و دوزهای مختلف عصاره را دریافت کردند و سپس در روز چهارم برای القا زخم معده، ایندومتاسین گاواژ گردید. شش ساعت بعد، میزان زخم معده با بررسی های ماکروسکوپی و میکروسکوپی و همچنین میزان ترشح اسید معده اندازه گیری گردید. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس انجام گرفت.
یافته ها: دوز mg/kg 200 عصاره در گروه های درمانی و تمامی دوزهای عصاره در گروه های پیشگیری ترشح اسید را بطور معنی داری کاهش دادند(0/05>p) . نتایج ماکروسکوپی نشان می دهد که دوزهای مختلف عصاره در گروه های پیشگیری (0/05>p و 0/01>p). و دوزهای mg/kg 200 و mg/kg 800 عصاره در گروه های درمانی (0/05>p) باعث کاهش معنی داری در میزان شاخص زخم شدند.
نتیجه گیری: عصاره آبی الکلی بارهنگ با کاهش ترشح اسید معده اثر محافظت کنندگی در برابر زخم معده ناشی از ایندومتاسین دارد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |