دوره 25، شماره 1 - ( زمستان 1397 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 21-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

Paseban M, Mousavi Fayzabadi V, Tayyebi Meibodi N, Yousefi M, Hosseini A, Rakhshandeh H. The Effect of Hydro-Alcoholic Extract of Plantago Major on Indomethacin-Induced Gastric Ulcer in Rats. Intern Med Today 2019; 25 (1) :16-21
پاسبان مریم، موسوی فیض آبادی سید وحید، طیبی میبدی ناصر، یوسفی مهدی، حسینی آذر، رخشنده حسن. اثر عصاره آبی الکلی بارهنگ بر زخم معده ناشی از ایندومتاسین در موش صحرایی. طب داخلی روز. 1397; 25 (1) :16-21

1- گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- گروه بیوشیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور مشهد، مشهد، ایران
3- مرکز تحقیقات درماتوپاتولوژی و لیشمانیا، بیمارستان امام رضا، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
4- گروه طب ایرانی، دانشکده طب ایرانی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، مشهد، ایران
5- مرکز تحقیقات فارماکولوژیک گیاهان دارویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
6- مرکز تحقیقات فارماکولوژیک گیاهان دارویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، RakhshandehH@mums.ac.ir

اهداف: گیاه بارهنگ در طب سنتی برای درمان اختلالات گوارشی استفاده می شود،  هدف این مطالعه تعیین اثر عصاره آبی الکلی بارهنگ بر زخم معده ناشی از ایندومتاسین بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی از 72 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار استفاده گردید. در گروههای درمانی، ابتدا با گاواژ ایندومتاسین (mg/kg 35)، زخم معده القا گردید و سپس به مدت 3 روز، به حیوانات، رانیتیدین (mg/kg 50) و دوزهای مختلف عصاره بارهنگ (mg/kg 400،800و200) گاواژ گردید. در گروه های پیشگیری، حیوانات به مدت 3 روز، رانیتیدین و دوزهای مختلف عصاره را دریافت کردند و سپس در روز چهارم برای القا زخم معده، ایندومتاسین گاواژ گردید. شش ساعت بعد، میزان زخم معده با بررسی های ماکروسکوپی و میکروسکوپی و همچنین میزان ترشح اسید معده اندازه گیری گردید. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس انجام گرفت.
یافته ها: دوز mg/kg 200 عصاره در گروه  های درمانی و تمامی دوزهای عصاره در گروه  های پیشگیری ترشح اسید را بطور معنی داری کاهش دادند(0/05>p) . نتایج ماکروسکوپی نشان می دهد که دوزهای مختلف عصاره در گروه  های پیشگیری (0/05>p و 0/01>p). و دوزهای  mg/kg 200 و mg/kg 800 عصاره در گروه  های درمانی (0/05>p) باعث کاهش معنی داری در میزان شاخص زخم شدند.
نتیجه گیری: عصاره آبی الکلی بارهنگ با کاهش ترشح اسید معده اثر محافظت کنندگی در برابر زخم معده ناشی از ایندومتاسین دارد.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: گوارش و کبد
دریافت: 1396/2/24 | پذیرش: 1397/7/21 | انتشار: 1397/10/1