1- گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران.
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران. ، ebrahim.hossini@yahoo.com
چکیده: (5372 مشاهده)
اهداف: اعتیاد به مواد افیونی بیماری مزمنی است که با اختلال افسردگی همراه است. با توجه به شیوع افسردگی در این بیماران که باعث تمایل بیشتر به مصرف و سختتر شدن درمان و ترک اعتیاد میگردد این مطالعه با هدف بررسی اثر سایکودرام بر درمان افسردگی بیماران بهبودیافته از سوءمصرف مواد انجام گردید.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش و پسآزمون و با گروه کنترل میباشد. جامعه آماری آن شامل بیماران بهبودیافته شهر شیراز بود که به مرکز درمانی پرتو مراجعه نموده بودند. از بین آنها 60 نفر که توسط پزشک متخصص، سمزدایی از آنها با موفقیت انجام و با اجرای پرسشنامه افسردگی بک بیشترین نمره را کسب کرده بودند، 30 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. 15 نفر در گروه آزمایش، درمان سایکودرام را به مدت 12 جلسه دریافت و گروه کنترل هیچگونه درمانی دریافت نکردند. بعد از مداخله درمانی، 2 گروه مجزا به پرسشنامه افسردگی بک پاسخ دادند و دادههای حاصل با نرمافزار 20 SPSS و روش آماری تحلیل کوواریانس آنالیز و معناداری اختلاف دادهها در سطح 05/0>p در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که درمان سایکودرام باعث کاهش معنادار میزان افسردگی و نشانههای عاطفی، شناختی و جسمانی افسردگی در سطح 001/0>p در بیماران بهبودیافته میگردد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که درمان سایکودرام باعث کاهش میزان افسردگی و نشانههای آن در بیماران بهبودیافته از اعتیاد میشود و احتمالاً از این طریق مانع عود مجدد این بیماری میگردد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
بهداشت روان دریافت: 1396/7/30 | پذیرش: 1396/10/2 | انتشار: 1397/2/18