دوره 24، شماره 4 - ( پاییز 1397 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 276-270 | برگشت به فهرست نسخه ها

sazmand M, Mehrbani D, Hosseini E, Amini M. Analyzing the Effects of Adipogenic Potential in Hydro-Alcoholic Extract of Marijuana on Mesenchymal Bone Marrow Stem Cells of Adult Male Rats. Intern Med Today 2018; 24 (4) :270-276
سازمند مریم، مهربانی داود، حسینی ابراهیم، امینی مسعود. بررسی اثر عصاره هیدروالکلی کانابیس ساتیوا (حشیش) بر تمایز آدیپوژنیکی در سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان موشهای صحرایی نر بالغ. طب داخلی روز. 1397; 24 (4) :270-276

1- گروه آموزشی زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات فارس، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2- مرکز تحقیقات سوختگی و ترمیم زخم ، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، davood_mehrabani@yahoo.com
3- گروه آموزشی زیست شناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
4- مرکز تحقیقات لاپاروسکوپی، بخش جراحی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

اهداف: میلیونها نفر در جهان از روانگردانهایی نظیر حشیش استفاده مینمایند. سلولهای مزانشیمی مغز استخوان دارای کاربردهای فراوانی در مهندسی بافت و پزشکی ترمیمی میباشند. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر عصارهی حشیش بر توان تمایزی سلولهای بنیادی مغز استخوان موشهای صحرایی نر بالغ به بافت چربی انجام گردید.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، سلول‏های بنیادی مغز استخوان موش صحرایی نر توسط فلاشینگ جداسازی و با بررسی مورفولوژی و روشRT-PCR با بررسی مارکرهای سطحی CD34 و CD45 و ژنهای مربوط به CD73 و CD90 هویت مزانشیمی آنها تایید و جهت بررسی توان تمایزی آنها به سلولهای چربی در شرایط تیمار با حشیش نمونههای سلولی در معرض مقادیر30 تا 6000ng,ml حشیش قرار داده شدند و با استفاده از روش MTT دوز ng 100 انتخاب و پتانسیل تمایزی آدیپوژنیک سلولهای تیمار یافته به کمک رنگ‏آمیزی اویل رد مورد بررسی قرار گرفت و نتایج با استفاده از آزمونهای ANOVA و توکی آنالیز گردیدند.
یافتهها: نتایج نشان داد، سلولهای استخراج شده در فلاسکها غیرچسبنده بودند و از پاساژ یک به بعد تکثیر آنها سرعت بیشتری یافته و در پاساژ سوم سلولها دوکی شکل شدند و با انجام RT-PCR حضورCD73 و CD90 و عدم حضور CD34 و CD45 نمایان گردیدند. تیمار با حشیش، تغییری در شکل سلولهای بنیادی ایجاد نکرده و بعد از  10 روز قرارگیری در معرض محیط آدیپوژنیک ضمن افزایش زندهمانی، سیتوپلاسم آنها از چربی انباشته گردید.
نتیجهگیری:  نتایج این بررسی نشان داد که حشیش بر تمایز سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان به سلول‏های چربی دارای تاثیر مثبت می‏باشد.

نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فيزيولوژی پزشکی
دریافت: 1396/12/4 | پذیرش: 1397/5/6 | انتشار: 1397/6/31