Sabetfar N, Meschi F, Hosseinzade Taghvaei M. The Effectiveness of Mindfulness-based Group Therapy on Perceived Stress, Emotional Cognitive Regulation, and Self-care Behaviors in Patients With Hypertension. Intern Med Today 2021; 27 (2) :246-263
URL:
http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-3613-fa.html
ثابت فر نیما، مسچی فرحناز، حسین زاده تقوایی مرجان. اثربخشی گروهدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی شناختی بر استرس ادراکشده، نظمجویی شناختی هیجانی و رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلا به فشار خون. طب داخلی روز. 1400; 27 (2) :246-263
URL: http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-3613-fa.html
1- گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی، واحد امارات، دانشگاه آزاد اسلامی، دبی، امارات متحده عربی.
2- گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران. ، fa_meschi@yahoo.com
3- گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
چکیده: (2664 مشاهده)
اهداف: بیماران مبتلا به فشار خون معمولاً استرس بالایی دارند که این استرس، تنظیم هیجانات و رفتارهای خودمراقبتی این بیماران را تحت تأثیر قرار میدهد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروهدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی شناختی بر استرس ادراکشده، نظمجویی شناختی هیجانی و رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلا به فشار خون انجام شد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون، و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه افراد مبتلا به فشار خون مراجعهکننده به مراکز درمانی شهر کیش در سهماهه نخست سال 1399 بودند. نمونه پژوهش 32 نفر از داوطلبین واجد شرایط بود که با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تخصیص یافتند. از پرسشنامههای استرس ادراکشده، نظمجویی هیجانی، شناختی، و خودمراقبتی بیماران مبتلا به فشار خون برای جمعآوری اطلاعات در مرحله پیشآزمون، پسآزمون، و پیگیری استفاده شد. گروه آزمایش تحت گروهدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی قرار گرفت، اما گروه کنترل مداخلهای دریافت نکرد. تحلیل دادهها با استفاده روش تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و نرمافزار SPSS نسخه 22 انجام پذیرفت. سطح معنیداری آزمونها 0/05 در نظر گرفته شد.
یافته ها: بر اساس نتایج بین میانگین نمرات استرس مثبت (0/001=P)، استرس منفی (0/001=P)، هیجان مثبت (0/001=P)، هیجان منفی (0/001=P)، رژیم دارویی (0/003=P)، رژیم غذایی (0/011=p) و مدیریت بیماری (0/026=P) بین دو گروه آزمایش و کنترل در نمرات پسآزمون و پیگیری تفاوت معنیدار مشاهده شد، اما بین میانگین نمرات برچسب مواد غذایی (0/195=P) تفاوت معنیداری وجود نداشت.
نتیجه گیری: با توجه به اثربخشی گروهدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی شناختی بر کاهش استرس و هیجان و بهبود خودمراقبتی بیماران مبتلا به فشار خون پیشنهاد میشود علاوه بر مؤلفههای جسمانی بیماریهای مزمن، به مؤلفههای روانشناختی بیماران نیز توجه شود تا علاوه بر پیشگیری از عود بیماری، تبعیت از درمان در آنها را افزایش دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
بهداشت روان دریافت: 1399/8/24 | پذیرش: 1400/1/18 | انتشار: 1400/1/1