دوره 28، شماره 3 - ( تابستان 1401 )                   جلد 28 شماره 3 صفحات 411-398 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi Fazel F, Rashid Lamir A, Khajeie R, Safipour Afshar A. The Effect of Combined Training on ABCG5 and ABCG8 in Coronary Artery Bypass Graft Patients. Intern Med Today 2022; 28 (3) :398-411
صادقی فاضل فریدا، رشید لمیر امیر، خواجه‌ای رامبد، صفی‌پور افشار اکبر. بررسی تأثیر آموزش ترکیبی بر روی ژن‌های ABCG5 و ABCG8 در بیماران عمل قلب باز. طب داخلی روز. 1401; 28 (3) :398-411

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم انسانی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران.
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران.
3- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم انسانی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران. ، RambodKhajeie@gmail.com
4- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران.
اهداف بیماری‌های قلبی‌عروقی ازجمله اصلی‌ترین عوامل مرگ‌ومیر در جوامع مدرن است. این نوع بیماری با نبود تحرک فیزیکی و بیان برخی ژن‌های دخیل در انتقال کلسترول خون مرتبط است. پروتئین‌های انتقل نوار متصل با ATP (ژن‌های ABCG8 و ABCG5) بیان بسته ژن‌های 5 و 8 آدنوزین‌های وابسته به تری‌فسفات می‌باشد که عضو خانواده انتقال‌دهنده ABC است و نقش مهمی در کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا و متابولیسم لیپوپروتئین‌ها دارد. فعالیت ژن‌های ABCG5/8 شامل حذف کلسترول و کاهش سمی بودن آن  است. افزایش فعالیت این دو عامل می تواند از تنگی عروق کرونری (آترواسکلروز) جلوگیری کند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی مقاومتی بر بیان ژن‌های ABCG5 و ABCG8 در بیماران جراحی بای‌پس عروق کرونری می‌باشد.
مواد و روش ها جمعیت مطالعه شامل 30 مرد که به‌صورت داوطلبانه و تصادفی انتخاب شده و به 2 گروه آزمایش (تعدا 15 نفر) و کنترل (تعدا 15 نفر) تقسیم شدند می‌باشد. گروه آزمایش 8 هفته تمرین‌های هوازی مقاومتی انجام داد (3 جلسه در هر هفته) درحالی‌که گروه کنترل هیچ نوع تمرینی دریافت نکرده بود. نمونه خون افراد 48 ساعت پیش از اولین جلسه تمرینی و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی درحالی گرفته شد که افراد روزه بودند. از تکنیک PCR شبه-کمّی استفاده شد تا بیان ژن‌های ABCG5 و ABCG8 اندازه‌گیری شود. آزمون‌های تی مستقل و تی جفتی مورداستفاده قرار گرفت تا داده‌ها در سطح اهمیت 0/05 در نسخه 21 نرم‌افزار SPSS تحلیل شوند.
یافته ها یافته‌های مطالعه حاضر نشان داد گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، افزایش چشمگیر بیان ژن‌های ABCG5 و ABCG8 در mRNA خود به‌دلیل 8 هفته تمرین‌های هوازی مقاومتی داشتند.
نتیجه گیری براساس یافته‌های این تحقیق می‌توان چنین بیان کرد که تمرین‌های هوازی مقاومتی، بیان ژن‌های ABCG5 و ABCG8 را افزایش می‌دهند که منجر به بهبود فرآیند انتقال کلسترول می‌شود که درنهایت می‌تواند در بهبود بیماران جراحی بای‌پس عروق کرونری کمک کند و از بیماری‌های قلبی‌عروقی جلوگیری کند.
متن کامل [PDF 3768 kb]   (262 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (313 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فيزيولوژی پزشکی
دریافت: 1400/11/4 | پذیرش: 1401/4/1 | انتشار: 1401/4/10