بصیری مقدم کوکب، هوشمند پوری، اسماعیلی حبیبالله. بررسی ارتباط بین نوع شخصیت و نستوهی با سلامتی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی گناباد . طب داخلی روز. 1385; 12 (1) :47-54
URL: http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-47-fa.html
1- ، ko_basiry@yahoo.com
چکیده: (13810 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: شخصیت عاملی عمده در ارتباط بین تنش و سلامتی است؛ به گونهای که نحوه ارزیابی افراد از موقعیتهای تنشزای زندگی و نیز فرایندهای مقابلهای که این افراد به کار میگیرند، بستگی زیادی به ویژگیهای شخصیتی از جمله نستوهی افراد دارد. نستوهی یک ویژگی شخصیتی است که میتواند به عنوان سپری در مقابل اثرات تنش مقاومت کند و از اثرات مخرب آن بر روی سلامتی جلوگیری نماید. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین نوع شخصیت و نستوهی با سلامتی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی گناباد انجام شد.
روش تحقیق: در این پژوهش توصیفی- مقطعی، 376 دانشجوی مشغول به تحصیل در سال 1382 به روش طبقهای تصادفی مبتنی بر حجم، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده عبارت بودند از: فرم انتخاب نمونه مشتمل بر معیارهای حذف و شمول، فرم مشخصات فردی، پرسشنامه شخصیت آیزنک مشتمل بر سه نوع شخصیت (درونگرایی، روانپریش خویی و روان رنجورخویی)، پرسشنامه نستوهی اهواز برای ارزیابی سه مؤلفه تعهد، کنترل و مبارزه جویی و فرم کوتاه 36 مادهای سنجش سلامتی (SF-36) تدوین شده توسط سازمان بهداشت جهانی. دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS و آزمونهای Chi-Square و Mann-Whitney در سطح معنیداری 05/0P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج ارتباط مستقیم معنیداری را بین نستوهی و سلامتی (001/0P<، 672/0=r) و همچنین ارتباط معکوس معنیداری بین درونگرایی و سلامتی (003/0=P، 153/0-=r)، روان پریشخویی و سلامتی (001/0P<، 631/0-=r) روان رنجورخویی و سلامتی (001/0P<، 601/0-=r) نشان داد.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این مطالعه، نستوهی و نوع شخصیت یکی از عوامل مهم پیشگوییکننده سلامتی است؛ به نظر میرسد گنجاندن نقش مؤلفههای بنیادی نستوهی در سلسله آموزشهای رسمی و غیررسمی و یادگیری راههای مقابلهای مناسب در دانشجویان میتواند سطح آسیبپذیری آنها را نسبت به عوامل تنشزا کاهش دهد و میزان سلامتی را تحت کنترل درآورد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم پايه پزشكي دریافت: 1386/4/12 | انتشار: 1385/1/26