همانطورکه در تصویر شماره 2 نشان داده شده است ازنظر نتایج پاتولوژی اکثر افراد مبتلا به بیماری سلیاک در گروه مارش 3 (18نفر) قرار گرفتند.
نتایج مطالعه نشان داد که 2 گروه آزمایش و کنترل ازنظر طبقهبندی مارش اختلاف معناداری وجود ندارد
جدول شماره 1 نشان داده شده است.
نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد که سیکل آستانه میزان باکتریهای بیفیدوباکتریوم و لاکتوباسیلوس در افراد مبتلا به سلیاک در مقایسه با گروه سالم بهطور معناداری بالاتر میباشد (0/05>P). ازآنجاییکه سیکل آستانه با میزان شمارش نسبت عکس دارد، میزان شمارش این 2 باکتری مفید مورد بررسی در بیماران سلیاکی در مقایسه با افراد سالم بهطور معناداری کمتر میباشد (0/05>P).
بحث
شواهد اخیر در رابطه با بیماری سلیاک نشان داده است که ایمنی ذاتی در تحریک پاسخ ایمنی ازطریق تحریک پاسخ ایمنی اکتسابی و آسیب مخاطی نقش بسیار مهمی دارد. اتصال میکروبیوتای رودهای با دیواره مخاط روده ازطریق همان گیرندههایی انجام میشود که ایمنی ذاتی را میتوانند فعال کنند. بنابراین، تغییر در میکروبیوتای روده ممکن است به فعال شدن این مسیر التهابی منجر شود [17]. درواقع، گونههای مفید میکروبیوتای روده در بیماران مبتلا به بیماری سلیاک کاهش یافته و از طرفی گونههای بیماریزا بهطور بالقوه نسبت به افراد سالم افزایش پیدا میکنند. در این بیماران اگرچه بعد از رژیم غذایی فاقد گلوتن، ناترازی در میکروبیوتای رودهای کاهش مییابد، اما بهطورکامل از بین نمیرود. بنابراین، میکروبیوتای رودهای نقش حائز اهمیتی را در پاتوژنز یا بیماریزایی بیماری سلیاک دارد [18, 19, 20].
ازطرفی مطالعات کمتری تعداد و ترکیب میکروبیوتای رودهای و نقش آن در پاتوژنز بیماری سلیاک و همچنین مقایسه ترکیب میکروبیوتای رودهای در افراد مبتلا به بیماری سلیاک درمقایسه با افراد فاقد این بیماری را مورد بررسی قرار دادهاند. بنابراین در مطالعه حاضر ترکیب میکروبیوتای رودهای مشخص ازجمله بیفیدوباکتریوم و لاکتوباسیلوس در بیماران مبتلا به سلیاک در مقایسه با افراد سالم مورد بررسی قرار گرفته است و نشان داده شد که جمعیت میکروبیوتای رودهای در بیماران سلیاکی، تفاوتهای معناداری را در مقایسه با افراد سالم دارند؛ بدینگونه که افراد بیمار میزان کمتری از باکتریهای رودهای مفید بیفیدوباکتریوم و لاکتوباسیلوس را نسبت به افراد سالم دارند. بررسی تنوع میکروبیوتای رودهای در افراد مبتلا به بیماری سلیاک در مقایسه با افراد سالم در مطالعات گوناگونی انجام شده است که نتایج حاصل از مطالعه حاضر را نیز تأیید میکنند [10، 21].
گلفتو و همکاران نظر موافقی با نتایج حاصل از مطالعه حاضر در جهت پایین بودن میزان بیفیدوباکتریوم و ناترازی در میکروبیوتای رودهای در بیماران مبتلا به بیماری سلیاک حتی با وجود رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن ارائه کردند که این واقعیت حمایتکننده روند پاتولوژیک بیماری سلیاک میباشد [22]. مشابه پژوهش حاضر، مطالعه مورایس و همکاران میباشد که تفاوت در پروفایل میکروبی بین کودکان مبتلا به بیماری سلیاک و گروه کنترل را گزارش کردند و نشان دادند که بیماران سلیاکی میزان کمتری از لاکتوباسیل و بیفیدوباکتریوم را در مقایسه با افراد سالم دارند. بررسیها نشان دادهاند که بیفیدوباکتریوم و لاکتوباسیلوس که جزء پروبیوتیکها نیز میباشند، میتوانند در هضم یا تغییر پلیپپتیدهای گلوتن نقش داشته باشند. ازطرفی برخی از گونههای باکتریایی متعلق به جنس لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم نقش حفاظتی بر روی سلولهای اپیتلیال در برابر آسیبهای ناشی از گلیادین دارند [23].
کولادو و همکاران در مطالعهای مشابه با مطالعه حاضر با هدف شناسایی باکتریهای روده اختصاصی مرتبط با بیماری سلیاک در تشخیص و پس از درمان با رژیم فاقد گلوتن، نمونه مدفوع کودکان مبتلا به سلیاک درماننشده و تحترژیم فاقد گلوتن، نمونه بیوپسی بیماران مبتلا به سلیاک درماننشده و تحترژیم فاقد گلوتن و نمونه مدفوع و بیوپسی کودکان سالم بهعنوان گروه کنترل را برای مقایسه بین 2 گروه مورد بررسی قرار دادند و از روش ریل تایم پیسیآر برای اندازهگیری باکتریهای روده استفاده کردند. نتایج حاصل از این مطالعه تفاوت بین تعداد برخی از میکروبیوتای رودهای مانند باکتریوئیدس و کلستریدیوم لپتوم را بین کودکان مبتلا به سلیاک نسبت به گروه کنترل صرفنظر از مرحله بیماری و همچنین تفاوت در تعداد کولای و استافیلوکوکوس را درکودکان مبتلا به سلیاک درماننشده در مقایسه با گروه کنترل نشان دادند. همچنین در این مطالعه، میزان کمتری از بیفیدوباکتریوم در مدفوع هر 2 گروه از بیماران و بیوپسی افراد درماننشده در مقایسه با گروه کنترل نیز گزارش شد [10].
در مطالعه مشابه دیگری که توسط سانز و همکاران انجام شد، میزان شمارش میکروبیوتای مدفوعی در جمعیت کودکان مبتلا به بیماری سلیاک نسبت به کنترلهای همسان با سن توسط تکنیک زنجیرهای پلیمراز و الکتروفورز ژل گرادیان دناتوره مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت و افزایش معناداری را در جمعیت میکروبیوتای مدفوع در بیماران مبتلا به سلیاک نسبت به افراد سالم گزارش کردند. از طرفی در بیماران مبتلا به سلیاک حضور اختصاصی گونههای لاکتوباسیلوس کورواتوس و در گروه سالم حضور لاکتوباسیلوس کازئی بهعنوان گونه باکتری مشخصه این گروه را نیز مشاهده کردند. همچنین میزان شمارش گونه بیفیدو باکتریوم بهطور قابلتوجهی در گروه دارای سلیاک نسبت به گروه سالم کمتر بود [22].
نیستال و همکاران مطالعهای مشابه با مطالعه حاضر با هدف بررسی تفاوت در میکروبیوتای روده در بزرگسالان مبتلا به سلیاک و افراد سالم انجام دادند و توسط تکنیکهای الکتروفورز ژنتیکی شیب و کروماتوگرافی مایع گازی از اسیدهای چرب زنجیره کوتاه، جوامع میکروبی را در نمونههای مدفوع بیماران مبتلا به سلیاک درماننشده، بیماران سلیاکی تحتدرمان با رژیم فاقد گلوتن و جمعیت سالم سنجیدند و کاهش در تنوع گونههای لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم را در بیماران سلیاکی تحت درمان، مشاهده کردند. همچنین گروه سلیاکی تحتدرمان نسبت به بزرگسالان سالم بهطور معناداری میزان بیشتری از حضور بیفیدوباکتریوم بیفیدوم را نشان داد. نتایج کلی حاصل از این مطالعه تفاوت در میکروبیوتای مدفوعی بیماران سلیاکی درماننشده نسبت به افراد سالم را نشان داد. نیستال و همکاران نیز با نظر موافقی با مطالعه حاضر نشان دادند که رژیم غذایی فاقد گلوتن در بیماران سلیاکی اگرچه تا حدی میکروبیوتای گوارشی را در این بیماران به حالت طبیعی برمیگرداند، اما باوجوداین در این بیماران تنوع لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم به میزان قابلتوجهی کاهش مییابد [24].
در مطالعه مشابه دیگری که در سال 2020 توسط نایلوند و همکاران بر روی بیماران مبتلا به سلیاک و افراد حساس به گلوتن فاقد سلیاک تحت رژیم غذایی فاقد گلوتن و افراد سالم مصرفکننده جوی دوسر انجام شد، ترکیب میکروبیوتای مدفوعی در گروههای مورد مطالعه بررسی شد و نتایج حاصل نشان داد که اگرچه در بزرگسالان سالم فراوانی بیفیدوباکتریوم در مقایسه با بیماران سلیاکی و گروه حساس به گلوتن فاقد سلیاک به سمت بالاتری گرایش داشت، اما اختلاف معناداری ازنظر گوناگونی در ترکیب میکروبی در گروههای مورد مطالعه نشان نداد [25].
در مطالعه دی بیاس و همکاران ترکیب میکروبیوتای گوارشی را در نمونههای مدفوع و 12 کودکان مبتلا به سلیاک در شروع بیماری با گروه سالم مقایسه کردند. نتایج کلی حاصل از این مطالعه نیز مشابه با مطالعه حاضر تفاوت در میکروبیوتای گوارشی در کودکان مبتلا به سلیاک را در شروع بیماری در مقایسه با گروه سالم نشان داد. کاهش در فراوانی باکتریهای مفیدی مانند باکتروئیدس/پریووتلا و آکرمانسیا در نمونه مدفوع بیماران مبتلا به سلیاک در مقایسه با گروه سالم نیز مشاهده شد [26]. علاوهبراین، برخی مطالعات دیگر نیز نتایج مطالعه حاضر را تأیید کردند و ثابت میکند که 2 باکتری مفید بیفیدوباکتریوم و لاکتوباسیلوس میتوانند در بیماران مبتلا به بیماری سلیاک نقش محافظتی را در برابر پاسخ التهابی و آسیب مخاطی ناشی از پپتیدهای گلیادین داشته باشند. همچنین نقشهای درمانی این پروبیوتیکها را نیز توضیح میدهند [19, 20, 21, 22, 23, 24, 25]. کاهش میزان باکتریهای مفید مانند لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم در بیماران دارای سلیاک منجر به افزایش پاتوژنهای فرصتطلب در بیماران دارای سلیاک و درنهایت منجر به نقص سیتم ایمنی این بیماران میشود [27].
براساس مطالعات پیشین، میکروبیوتای رودهای در بیماران مبتلا به بیماری سلیاک با وجود رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن بهطور کامل ترمیم نمیشود [10] و میزان برخی از باکتریهای مفید گوارشی مانند بیفیدوباکتریوم در افراد دارای سلیاک با وجود این نوع رژیم باز هم نسبت به افراد سالم بهطور معناداری کمتر میباشد. اگرچه نتایج حاصل از اکثریت مطالعات صورتگرفته درزمینه بررسی تنوع میکروبیوتای رودهای بیماران دارای سلیاک تحت رژیم فاقد گلوتن و مقایسه آن با افراد سالم در سرتاسر جهان، تنوع و شمارش متفاوت میکروبیوتای رودهای این بیماران با افراد سالم را نشان میدهند [28]. این نتایج همگی مؤید نتایج بررسی کنونی میباشد. در بررسی کنونی جامعه هدف بیماران و افراد سالم میانسال در جامعه شهری و با رژیم غذایی میانه و معمول بودهاند. این افراد در بررسی و در مقایسه با گروه افراد سالم دارای ناترازی در میزان پروبیوتیکهای طبیعی فلور بودهاند. میزان لاکتوباسیلوس و بیفیدیدیوباکتریوم دفعشده در این افراد کمتر از گروه سالم میباشد که بازتابی از وضعیت فلور رودهای این افراد است که ناشی از وضعیت ناتراز فلور میکربی و فقر باکتریهای پروبیوتیک در سیستم گوارشی این افراد میباشد. درمقابل، مطالعاتی هم بودند که هیچ تفاوتی را بین میکروبیوتای رودهای بیماران دارای سلیاک تحترژیم فاقد گلوتن و گروه کنترل نشان نداند و اعلام کردند که به نظر میرسد میکروبیوتای رودهای نقشی در پاتوژنز بیماری سلیاک ندارد [29]. از طرفی داشتن این نوع رژیم غذایی در این بیماران، براساس نتایج مطالعات پیشین تنها منجر به بهبود بخشی از میکروبیوتای رودهای میشود [30] که دلایل آن نیز بهطور قطعی مشخص نمیباشد، اما عواملی مانند ژنتیک بیمار مبتلا به سلیاک با وجود رژیم غذایی فاقد گلوتن به احتمال زیاد میتواند بر ترکیب میکروبیوتای روده اثرگذار باشد [31]. از طرفی گلوتن دارای یک عملکرد پربیوتیک مانند است که حذف این پروتئین از رژیم فاقد گلوتن نیز میتواند در ایجاد یک میکروبیوتای روده متفاوت در این بیماران در مقایسه با افراد سالم شود [32]. بنابراین، درمجموع میتوان بیان کرد که با اصلاح سیستم تغذیهای با رویکرد تقویت سیستم پروبیوتیک سیستم گوارشی و تنظیم پایایی و زیستایی آنها بتوان عوارض بیماری سلیاک را که به نوعی نقص در سیستم ژنی با محرکهای اپی ژنیک است، تعدیل کرد.
ازنظر فیزیولوژیک باتوجهبه آتروفی پرزهای رودهای در این بیماری، شاید نقص در حفظ تراز فلور میکربی طبیعی را بتوان علاوهبر آنکه از عوارض ناشی از این بیماری دانست، در رویکردی دیگر خود این عامل را مسبب تشدید این بیماری قلمداد کرد. باتوجهبه سایر عوامل محیطی و زیستی مؤثر این سلسله از عوامل را بروز شرایط فقر تغذیهای و نقص در سطوح طبیعی ریزمغذیها دانست [16، 33، 34]. عوامل در مطالعه حاضر، میکروبیوتای رودهای و کاهش در میزان باکتریهای مفید بیفیدوباکتریوم و لاکتوباسیلوس بین 2 گروه مورد مطالعه متفاوت و در گروه دارای عارضه سلیاک کاهش یافته است. باتوجهبه حجم نمونه گزارششده، با قاطعیت نمیتوان این تفاوت بین میکروبیوتای رودهای افراد مبتلا به سلیاک و سالم را گزارش کرد و نیاز به انجام مطالعه در حجم نمونههای بزرگتر میباشد.
همانگونه که در بخش یافتهها نشان داده شد، نتایج حاصل از 2 آزمون کایاسکوئر پیرسون برای متغیرهای دستهای و آزمون تی برای متغیرهای عددی که بهمنظور تعیین یکپارچگی بین 2 گروه آزمایش و کنترل در تجزیهوتحلیل آماری دادههای جمعیتشناختی انجام شد، نشان داد که 2 گروه مورد مطالعه ازنظر دادههای جمعیتشناختی با هم اختلاف معناداری ندارند. این مسئله نقطه قوت مطالعه حاضر میباشد؛ زیرا این نتایج یکپارچگی بین 2 گروه مورد مطالعه را تأیید و 2 گروه را بهراحتی قابل مقایسه و بررسی کرده است.
مطالعه حاضر دارای محدودیتهایی بود. اولاً، این مطالعه در حجم نمونه کمی و در یک مرکز واحد در تهران، ایران انجام شده است.
محدودیت دیگر مطالعه حاضر مدتزمان محدود مطالعه و انتخاب بیمار بود.
نتیجهگیری
مطالعه حاضر همسو با سایر مطالعات، پدیده ناترازشدن میکروبیوتای روده در بیماران مبتلا به سلیاک نسبت به افراد سالم را نشان میدهد. درنتیجه میتوان گفت، بررسی میکروبیوتای مدفوع میتواند نشانگر خوبی از پدیده ناترازشدن میکروبیوتای روده در بیماران مبتلا به سلیاک باشد و میتواند برای نظارت بر ترمیم میکروبیوتا در طی رژیم فاقد گلوتن مورداستفاده قرار گیرد؛ بهطوریکه دادههای مربوط به متابولیک همراه با ارزیابی میکروبیوتای روده بیماران میتواند به پزشکان در ارزیابی نقش میکروبیوتای رودهای در روند بیماریزایی یا پاتوژنزیس بیماری سلیاک و همچنین بررسیهای بیشتر کمک کند.
ملاحظات اخلاقی
پیروی از اصول اخلاق پژوهش
پیروی از اصول اخلاق پژوهش پژوهشگران همه کدهای اخلاقی مربوط به تحقیقات بر روی نمونههای انسانی رعایت شده و مجوزهای لازم را از مراجع صاحب صلاحیت دریافت شده است. این مطالعه با کد اخلاق IR.SBMU.RIGLD.REC.1395.114 کمیته اخلاق مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی و با کد ثبت IRCT20171225038063N1 مرکز ثبت کارآزمایی بالینی ایران (IRCT) به تصویب رسید.
حامی مالی
این تحقیق با حمایت مالی مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی انجام شده است.
مشارکت نویسندگان
تمام نویسندگان در آمادهسازی این مقاله مشارکت داشتند.تعارض منافع
بنابر اظهار نویسندگان، این مقاله تعارض منافع ندارد.
تشکر و قدردانی
نویسندگان این مقاله از معاونت پژوهشی و همکاران پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی و مسئولین محترم دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج به دلیل حمایتهای بیدریغشان تشکر و قدردانی میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |