Kooshki A, Golafrooz M. The status of nutrients and energy intake in type II diabetics in comparison with standard values in Sabzevar, Iran. Intern Med Today 2007; 13 (1) :10-14
URL:
http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-144-fa.html
1- ، kooshki-nutr@yahoo.com
چکیده: (11404 مشاهده)
زمینه و اهدف: دیابت نوع 2 (NIDDM) یکی از شایعترین بیماریهای متابولیکی است که 5% تا 6% کل جمعیت جوامع بشری را گرفتار میسازد. اهمیت این بیماری علاوه بر شیوع بالا، به دلیل بروز عوارض متعددی چون بیماریهای قلبی-عروقی، نفروپاتی، نوروپاتی و ... میباشد. بر اساس مطالعات مختلف، مواد مغذی نقش حیاتی در کنترل یا پیشگیری این بیماری دارند؛ مطالعه حاضر به منظور تعیین وضعیت دریافت انرژی و مواد مغذی در مقایسه با استاندارد در بیماران دیابتی نوع 2 انجام شد.
روش تحقیق: این مطالعه مقطعی و تحلیلی بر روی 92 بیمار دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک دیابت سبزوار انجام شد. پس از اندازهگیری قد و وزن بیماران، مواد مغذی هر فرد به روش یادآمد 24 ساعته خوراک برای سه روز متوالی و بسامد خوراک ثبت گردید و با نرم افزار Food Processor، دریافت موادمغذی هر فرد تعیین شد. دادهها با استفاده از آزمونهای آمار توصیفی، One Sample t و اسمیرنف کولموگروف در سطح معنیداری 05/0P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: میانیگن سنّی بیماران 03/1383/53 سال و میانگین شاخص توده بدنی آنان kg/m2 82/489/26 بود. میزان دریافت انرژی و تمام درشت مغذیها به استثنای پروتئین در زنان و مردان کمتر از حدّ استاندارد بود (05/0P<)؛ همچنین در زنان میزان دریافت تمام ریزمغذیها به استثنای سدیم پایینتر از حدّ استاندارد بود. در مردان نیز ریزمغذیها چون فولاسین، ویتامین B12، ویتامین E، کلسیم، فسفر، منیزیم، پتاسیم، روی، مس و سلنیوم پایینتر از حدّ استاندارد بود (05/0P<).
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این تحقیق، دریافت درشت مغذیها و ریز مغذیها در بیماران دیابتی نوع 2 کمتر از مقادیر توصیه شده است و این امر لزوم توجه بیشتری به رژیم غذایی این بیماران را جهت کاهش عوارض بیماری میطلبد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
پزشكي داخلی دریافت: 1386/12/5 | انتشار: 1386/1/26