دوره 22، شماره 2 - ( بهار 1395 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 143-137 | برگشت به فهرست نسخه ها

motallebi F, Shakerian S, Ranjbar R. Effect of 8 Weeks Aerobic Interval Training on Glycosylated Hemoglobin and Insulin Resistance Index in Diabetic Mellitus Type 2 Women . Intern Med Today 2016; 22 (2) :137-143
مطلبی فرحناز، شاکریان سعید، رنجبر روح اله. تاثیر 8 هفته تمرین متناوب هوازی بر هموگلوبین گلیکوزیله و شاخص مقاومت به انسولین در زنان مبتلا به دیابت قندی نوع دو. طب داخلی روز. 1395; 22 (2) :137-143

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، fmotallebi.67@gmail.com
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

اهداف: افزایش هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c)، نشانه کنترل نامناسب گلوکز در افراد دیابتی است. شواهد نشان می‌دهد کاهش میزان HbA1c از عوارض درازمدت دیابت پیشگیری می‌نماید. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر 8 هفته تمرین متناوب هوازی بر HbA1c و شاخص مقاومت به انسولین در زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه نیمه‌تجربی در سال 1391، 30 زن مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه‌کننده به کلینیک دیابت بیمارستان گلستان اهواز به‌روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده و به‌طور تصادفی به دو گروه 15نفری تجربی و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرین متناوب هوازی شامل رکاب‌زدن روی دوچرخه کارسنج با شدت 80-65% حداکثر توان، سه روز در هفته به‌مدت 8 هفته بود. نمونه‌های خونی قبل و بعد از جلسات تمرین در حالت ناشتا از همه آزمودنی‌ها گرفته شد. داده‌ها توسط آزمون T وابسته و آزمون تحلیل کوواریانس و به‌کمک نرم‌افزار SPSS 17 مورد تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: کاهش مقادیر HbA1c و گلوکز ناشتا به‌دنبال 8 هفته تمرین متناوب هوازی در گروه تجربی معنی‌دار نبود (05/0p>)، اما انسولین سرم و مقاومت به انسولین به‌شکل معنی‌داری کاهش داشت (05/0p<). بین مقادیر HbA1c و گلوکز ناشتا در گروه تجربی و کنترل تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد، ولی بین مقادیر انسولین سرم و مقاومت به انسولین در دو گروه تفاوت معنی‌دار وجود داشت (05/0p<).

نتیجه‌گیری: تمرین متناوب هوازی به‌مدت 8 هفته با شدت فزاینده در زنان دیابتی نوع دو، بر میزان انسولین سرم و شاخص مقاومت به انسولین تاثیر دارد، اما بر میزان HbA1c و گلوکز خون ناشتا تاثیر چندانی ندارد.

نوع مطالعه: عمومی | موضوع مقاله: مطالعه بيماری‌ها
دریافت: 1394/4/1 | پذیرش: 1394/11/12 | انتشار: 1394/11/28