دوره 27، شماره 1 - ( زمستان 1399 )                   جلد 27 شماره 1 صفحات 129-114 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebrahimi Meymand H A, Askarizadeh G, Bagheri M, Arabnejad M. The Role of Spiritual Intelligence, Sense of Coherence, and Cognitive Flexibility as Internal Resources in Predicting Perceived Stress in Patients With Multiple Sclerosis. Intern Med Today 2020; 27 (1) :114-129
ابراهیمی میمند حسینعلی، عسکری زاده قاسم، باقری مسعود، عرب نژاد مریم. نقش هوش معنوی، حس انسجام و انعطاف‌پذیری شناختی (منابع درونی) در پیش‌بینی استرس ادراک‌شده بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (MS). طب داخلی روز. 1399; 27 (1) :114-129

1- مرکز تحقیقات بیماری‌های مغز و اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
2- گروه رواشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران.
3- گروه رواشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران. ، maryamarabnejad@ens.uk.ac.ir
اهداف: استرس یکی از عوامل اصلی است که در آغاز، تشدید و عود بیماری مالتیپل اسکلروزیس نقش دارد، فعال شدن بیماری هزینه‌های قابل توجهی برای فرد و جامعه دارد. در این راستا هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش هوش معنوی، حس انسجام و انعطاف‌پذیری شناختی (منابع درونی) در پیش‌بینی استرس ادراک‌شده بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس بود.
مواد و روش ها: روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود و 156 نفر از افراد مبتلا به بیماری مالتیپل اسکلروزیس به شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان مقیاس هوش معنوی، حس انسجام، استرس ادراک‌شده و پرسش‌نامه انعطاف‌پذیری شناختی را کامل کردند. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌های آمار توصیفی و استنباطی (رگرسیون گام‌به‌گام) و نرم‌افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.
یافته ها: یافته‌ها نشان داد که از بین مؤلفه‌های هوش معنوی، آگاهی متعالی؛ از بین مؤلفه‌های حس انسجام، معنی‌دار بودن و از بین مؤلفه‌های انعطاف‌پذیری شناختی، کنترل‌پذیر بودن و جایگزین‌ها استرس ادراک‌شده را پیش‌بینی می‌کند.
نتیجه گیری: بر مبنای نتایج، به نظر می‌رسد که در برنامه مدیریت استرس، آموزش منابع درونی مقابله می‌تواند به کاهش استرس ادراک‌شده کمک کند.
متن کامل [PDF 5342 kb]   (1927 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (3481 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بهداشت روان
دریافت: 1399/2/18 | پذیرش: 1399/7/12 | انتشار: 1399/10/12