دوره 28، شماره 2 - ( بهار 1401 )                   جلد 28 شماره 2 صفحات 243-220 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rigi Kooteh B, Mojahed A, Sarani Yaztappeh J, Mousavi S E. Investigating the Effectiveness of Psychological Interventions (Mental-Educational) on the Quality of Sleep Among Patients With Chronic Diseases in Iran During 2003-2021: A Meta-Analytic Study. Intern Med Today 2022; 28 (2) :220-243
ریگی کوته بهزاد، مجاهد عزیز الله، سارانی یازتپه جعفر، موسوی سیده الناز. اثربخشی آزمایشات روان‌شناختی (روانی‌آموزشی) بر کیفیت خواب بیماران جسمی مزمن در ایران: یک مطالعه فراتحلیل (1382-1400). طب داخلی روز. 1401; 28 (2) :220-243

1- گروه روانشناسی بالینی، مرکز تحقیقات سلامت کودکان و نوجوانان، پژوهشکده سل مقاوم به درمان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران.
2- گروه روانشناسی بالینی، مرکز تحقیقات ارتقای سلامت، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران. ، mojahed@zaums.ac.ir
3- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
اهداف پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثربخشی آزمایشات روان‌شناختی (روانی‌آموزشی) بر کیفیت خواب بیماران جسمی مزمن در ایران (1382-1400) انجام شد.
مواد و روش ها این پژوهش ازنظر نوع هدف، فراتحلیل بود. جامعه آماری پژوهش شامل پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و دکتری، مطالعات منتشرشده در مجلات علمی‌پژوهشی و پژوهش‌های نمایه‌شده نویسندگان ایرانی در خارج از کشور بود. ابزار پژوهش برای تحلیل داده‌ها، چک‌لیست فراتحلیل بود و مراحل انجام فراتحلیل براساس روش فراتحلیل هویت و کرامر بود.
یافته ها از‌مجموع 57 مطالعه، 31 مطالعه شامل 1813 شرکت‌کننده، معیارهای واجد شرایط را داشتند. یافته‌‌های پژوهش نشان داد میزان اندازه اثر کلی به‌دست‌آمده، 0/99 درصد است. سطح معناداری ترکیبی مطالعات ا‌نجام‌شده (0001/P<0) به ‌دست آمد که نشان‌دهنده معنادار بودن مجموع اندازه اثر مطالعات روان‌شناختی بر کیفیت خواب در بیماران جسمی مزمن است.
نتیجه گیری میزان اندازه اثر آزمایشات روان‌شناختی بر کیفیت خواب بیماران جسمی مزمن در ایران براساس جدول تفسیر کوهن، بالاست. بنابراین به‌کار بستن این رویکرد درمانی نوین می‌تواند به‌عنوان روشی مؤثر در ارتقای کیفیت خواب افراد دچار بیماری جسمی مزمن شود.
متن کامل [PDF 6913 kb]   (511 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1240 مشاهده)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: بهداشت روان
دریافت: 1400/6/8 | پذیرش: 1400/12/8 | انتشار: 1401/1/12