دوره 28، شماره 4 - ( پاییز 1401 )                   جلد 28 شماره 4 صفحات 497-478 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dalirani M, Gaeini A A, Kordi M. Investigating the Effect of Vitamin D and Calcium Supplementation Along With High-intensity Circuit Training on Lipid Profile and Body Fat in Overweight Elderly. Intern Med Today 2022; 28 (4) :478-497
دلیرانی مریم، گائینی عباسعلی، کردی محمدرضا. بررسی تأثیر مکمل ویتامینD و کلسیم همراه با تمرینات دایره‌ای با شدت بالا بر وضعیت لیپید و چربی بدن در افراد مسن دارای اضافه وزن. طب داخلی روز. 1401; 28 (4) :478-497

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، aagaeini@ut.ac.ir
اهداف تغییرات در سبک زندگی، مانند اصلاح رژیم غذایی و تمرین های ورزشی، برای مدیریت اختلال چربی (دیس لیپیدمی) بسیار توصیه می شود. هدف از این مطالعه بررسی آثار ترکیبی تمرین دایره‌ای خیلی شدید و مکمل‌های ویتامینD و کلسیم بر چربی بدن و نیمرخ لیپیدی پلاسما در سالمندان دارای اضافه وزن بود.
مواد و روش ها 47 سالمند به‌صورت تصادفی در 4 گروه بر اساس میزان شاخص توده بدنی بدین صورت طبقه بندی شدند: گروه ویتامینD+کلسیم+تمرین دایره‌ای خیلی شدید (n=12)؛ گروه تمرین دایره‌ای خیلی شدید+دارونما (n=13)؛ گروه ویتامینD+کلسیم (n=12)؛ و گروه کنترل (n=10). آزمودنی‌های گروه ویتامینD+کلسیم، 50000 واحد بین‌المللی ویتامینD در هفته و 1000 میلی‌گرم کلسیم در روز به مدت 8 هفته دریافت کردند. آزمودنی‌ها در گروه‌های تمرینی 3 بار در هفته به مدت 8 هفته به تمرینات ورزشی پرداختند. آزمودنی‌های گروه ویتامینD+کلسیم+تمرین دایره‌ای خیلی شدید در هر دو مداخله شرکت کردند. از گروه کنترل خواسته شد تا فعالیت‌های روزمره خود را در طول مدت مطالعه حفظ کنند. مقادیر چربی بدن و لیپید خون در ابتدای مطالعه و پس از مداخله 8 هفته‌ای ارزیابی شد.
یافته ها گروه‌های ویتامینD+کلسیم+تمرین دایره‌ای خیلی شدید، تمرین دایره‌ای خیلی شدید+دارونما و گروه ویتامینD+کلسیم کاهش معنا‌داری در درصد چربی بدن نشان دادند (P≤0/05)، درحالی‌که هیچ‌گونه تغییر معنا‌داری در گروه کنترل مشاهده نشد. به‌علاوه، شاخص‌های لیپوپروتئین با چگالی بالا، تری گلیسیرید، کلسترول تام و لیپوپروتئین با چگالی پایین در گروه‌های ویتامینD+کلسیم+تمرین دایره‌ای خیلی شدید، تمرین دایره‌ای خیلی شدید+دارونما و گروه ویتامینD+کلسیم به‌طور معناداری بهبود یافتند (P≤0/05). این در حالیست که هیچ‌گونه تغییر معناداری در این متغیرها در گروه کنترل مشاهده نشد.
نتیجه گیری یافته‌ها نشان دادند تمرین دایره‌ای خیلی شدید، ویتامینD و کلسیم تأثیر مثبتی بر چربی بدن و نیمرخ لیپیدی خون در سالمندان دارای اضافه وزن دارد. به‌علاوه، مکمل‌های ویتامینD و کلسیم در ترکیب با تمرین ورزشی مؤثر بودند.
متن کامل [PDF 6371 kb]   (284 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (245 مشاهده)
دریافت: 1401/6/2 | پذیرش: 1401/11/5 | انتشار: 1401/7/1