دوره 29، شماره 1 - ( زمستان 1401 )                   جلد 29 شماره 1 صفحات 63-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokoohizadeh L, Mardaneh J, Parsapour H, Khoshechin Z, Mohammadzadeh A. Prevalence of Vaginal Colonization by Group B Streptococcus and its Associate Factors among Pregnant Women Referring to Fatemieh Hospital in Hamadan. Intern Med Today 2022; 29 (1) :55-63
شکوهی زاده لیلی، مردانه جلال، پارساپور حمیده، خوشه چین زهرا، محمدزاده علیرضا. شیوع کلونیزاسیون استرپتوکوکوس گروه B در واژن زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان فاطمیه شهر همدان و عوامل مرتبط با آن. طب داخلی روز. 1401; 29 (1) :55-63

1- دانشگاه علوم پزشکی گناباد
2- دانشگاه علوم پزشکی همدان
3- دانشگاه علوم پزشکی گناباد ، alm13604@gmail.com
      هدف: استرپتوکوکوس گروهB از علل نسبتا شایع عفونت واژینال در زنان در سن باروری است، که در صورت ابتلای زنان­ باردار با پیامدهای ناگوار جنینی و نوزادی از جمله عفونت زودرس نوزادی، سقط، زایمان زودرس و مرگ نوزادی  همراه است. با توجه به شیوع متفاوت استرپتوکوکوس گروهB در نقاط جغرافیایی مختلف، این مطالعه با هدف تعیین شیوع کلونیزاسیون استرپتوکوکوس گروه B در واژن زنان باردار مراجعه کننده به  بیمارستان فاطمیه شهر همدان و عوامل مرتبط با آن در سال 1400 انجام گرفت.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی تحلیلی یا روش نمونه ­گیری مبتنی بر هدف 130 نفر از زنان باردار  مراجعه کننده به  بیمارستان فاطمیه شهر همدان در سال 1400 از نظر کلونیزاسیون استرپتوکوکوس­ گروه B مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه­ گیری با استفاده از سواپ استریل از ناحیه واژن انجام شد و سواب ها پس از قرار دادن  در محیط اختصاصی Todd Hewitt broth به ازمایشگاه میکروب شناسی دانشکده پزشکی منتقل ­شدند. تست های تشخیصی باکتریایی جهت شناسایی استرپتوکوکوس گروه B انجام شد. نتایج پس از ثبت در چک لیست با نرم افزار SPSS نسخه 16 در سطح اطمینان 95% تحلیل شدند.
       یافته‌ها: میانگین سن زنان مورد مطالعه 86/6 ± 85/29 سال، از نظر وضعیت اشتغال، اکثرا غیر شاغل و  خانه­دار(4/95% )، دارای تحصیلات راهنمایی(6/34%) و ساکن شهر (8/93%) بودند. حدود 70% آنان،  حداقل یک بار سابقه بارداری قبلی داشتند، 30% سابقه سقط، 2/6 %سابقه زایمان زودرس، 9/6%فشارخون حاملگی، 4/16% دیابت حاملگی، 1/3%سابقه بیماری تناسلی و 7/47%سابقه عفونت ادراری داشتند. شیوع استرپتوکوکوس گروهB 8/3 % بود. بین فراوانی استرپتوکوکوس گروهB با سن زنان باردار، سن بارداری، سوابق بارداری قبلی، سابقه سقط و زایمان زودرس و سوابق بیماری آنان ارتباط معنی­دار مشاهده نشد.
     نتیجه گیری: اگرچه کلونیزاسیون استرپتوکوکوس­ گروه B در واژن زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان فاطمیه شهر همدان کم بود، با توجه به تاثیر ناگوار آن بر نتیجه بارداری، غربالگری ابتلا به عفونت استرپتوکوکوس­ گروه B و در نتیجه تشخیص و درمان به موقع آن از اهمیت ویژه­ای برخوردار است.

دریافت: 1402/3/13 | پذیرش: 1402/3/22 | انتشار: 1402/3/29