دوره 17، شماره 1 - ( 1-1390 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 19-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hoodgar F, Nasri S, Amin G. Investigation of Antinociceptive and Anti-inflammatory Effects of Hydro-alcoholic Extract of Securigera Securidaca L.. Intern Med Today 2011; 17 (1) :12-19
هودگر فهیمه، نصری سیما، امین غلامرضا. بررسی اثر ضد دردی و ضد التهابی عصاره ی هیدرو الکلی دانه ی گیاه . طب داخلی روز. 1390; 17 (1) :12-19

1- دانشگاه پیام نور، مرکز تهران
2- دانشگاه پیام نور، مرکز تهران ، s_nasri2000@yahoo.com
3- دانشگاه علوم پزشکی تهران

چکیده

زمینه و هدف: کاربرد گیاهان دارویی به جای داروهای سنتتیک در سال های اخیر به دلیل کم بودن عوارض جانبی و تنوع ترکیبات مؤثره گیاهان افزایش یافته است. بررسی اثر ضد دردی و ضد التهابی
دانه ی گنده تلخه با توجه به ترکیبات ضد دردی و ضد التهابی موجود در گیاه ضروری به نظر می رسد.

روش تحقیق : در این پژوهش از 156 سر موش سوری نر نژاد NMRI با وزن 25-20 گرم استفاده گردید. پس از تعیین میزان دوز کشنده عصاره ی ( LD50 )، از دو تست گزیلن و فرمالین برای بررسی اثرات ضد التهابی و ضد دردی گیاه استفاده شد. در هر تست حیوانات به 6 گروه: شاهد، کنترل مثبت (دریافت کننده ی دگزامتازون با دوز mg/kg 15 در تست التهاب و مورفین با دوز mg/kg 10 در تست فرمالین) و گروه های تجربی دریافت کننده ی دوزهای mg/kg 43، 85، 170 و 340 تقسیم شدند.

یافته ها : میزان LD50 عصاره ی هیدرو الکلی گیاه گنده تلخه mg/kg 7/1 تعیین شد. عصاره ی هیدروالکلی دانه ی گیاه گنده تلخه دارای اثر ضد التهابی در تمامی دوز ها به غیر از دوز mg/kg 4/2
می باشد. همچنین موجب کاهش معنی دار درد هم در فاز حاد و هم در فاز مزمن شد که بیشترین اثر
ضد دردی را دوز mg/kg 340 به خصوص در فاز مزمن داشت.

نتیجه گیری: عصاره ی هیدروالکلی دانه ی گیاه گنده دارای اثرات ضد التهابی و ضد دردی به خصوص در فاز مزمن (فاز التهابی) تست فرمالین می باشد که این اثر ممکن است به دلیل وجود فلاونوئید و تانن موجود در گیاه باشد که در گذشته اثرات ضد دردی و ضد التهابی آنها شناخته شده است.

دریافت: 1390/1/15 | انتشار: 1390/1/26