دوره 22، شماره 2 - ( بهار 1395 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 123-117 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nazemi S, Pejhan A, Azhdari-Zarmehri H, Mojadadi M S. Determining Certain Cardiac Electrophysiological and Biochemical Parameters Following Long-Term Exposure to Sound Pollutions in Male Rats. Intern Med Today 2016; 22 (2) :117-123
ناظمی صمد، پژهان اکبر، اژدری زرمهری حسن، مجددی محمد شفیع. تعیین پارامترهای الکتروفیزیولوژی و بیوشیمیایی قلب متعاقب مواجهه طولانی‌مدت با آلودگی صوتی در موش‌های صحرایی نر. طب داخلی روز. 1395; 22 (2) :117-123

1- مرکز تحقیقات سلولی مولکولی و گروه فیزیولوژی فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
2- گروه علوم پایه، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
3- گروه ایمونولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران ، mojadadi@gmail.com

اهداف: بیماری‌ها‌ی قلبی- عروقی از بزرگ‌ترین معضلات بهداشتی و درمانی جوامع صنعتی و مدرن امروزی هستند. امروزه مطالعات مختلف نقش آلودگی‌های صوتی و ارتعاشات را به‌عنوان یک فاکتور خطرساز برای بیماری‌های قلبی- عروقی تایید کرده‌اند. هدف این مطالعه، بررسی اثرات مواجهه کوتاه‌مدت و بلندمدت با آلودگی صوتی بر برخی از پارامترهای الکتروفیزیولوژی و بیوشیمایی قلب در موش صحرایی بود.

مواد و روش‌ها: در این آزمایش تجربی، 60 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به­صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی کوتاه‌مدت (یک‌روز مواجهه) و بلند‌مدت (30روز مواجهه)، هر کدام شامل یک گروه کنترل و سه گروه آزمایشی 4، 8 و 12 ساعت مواجهه صوتی تقسیم شدند. در پایان با ثبت نوار قلب، پارامترهای الکتروفیزیولوژیک مختلف عملکرد قلب بررسی شد. به‌منظور بررسی آسیب‌ میوکارد، سطح آنزیم‌های کراتین‌فسفوکیناز و تروپونینI نیز مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 21 و آزمون‌های آنالیز واریانس یک‌طرفه و آزمون تعقیبی توکی آنالیز شدند.

یافته‌ها: مواجهه کوتاه‌مدت با آلودگی صوتی به‌مدت 4ساعت تنها موجب کاهش فاصله RR شد (05/0p<). مواجهه بلندمدت با آلودگی صوتی به‌مدت 8 و 12 ساعت به‌طور قابل ملاحظه‌ای، فاصله امواج RR، QT و QTc را کاهش و ولتاژ کمپلکس QRS را افزایش داد (05/0p<). از طرفی، مواجهه کوتاه‌‌مدت 4ساعته و مواجهه ‌‌بلند‌مدت 8 تا 12ساعته موجب افزایش تعداد ضربان قلب شد (05/0p<). سطح سرمی آنزیم‌های کراتین‌فسفوکیناز و تروپونینI تفاوت معنی‌داری در گروه‌های مختلف نداشت.

نتیجه‌گیری: قرارگیری مداوم در معرض آلودگی صوتی می‌تواند با تغییر شرایط همودینامیک، موجب افزایش تعداد ضربان و عملکرد قلب در موش‌های صحرایی شود.

متن کامل [PDF 367 kb]   (2044 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فيزيولوژی پزشکی
دریافت: 1394/3/9 | پذیرش: 1394/9/29 | انتشار: 1394/11/28