1- ، mroudbari@yahoo.co.uk
چکیده: (13219 مشاهده)
مقدمه و هدف: تودههای پستانی از شکایات شایع زنان میباشند. در این میان سرطان پستان به علت شیوع و مرگ و میر بالا در بین سرطانهای زنان حائز اهمیت بیشتری است. سه رکن اصلی تشخیص زودرس سرطان پستان، معاینه بالینی، ماموگرافی و نمونهبرداری سوزنی (FNA) میباشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان دقت FNA در تعیین ضایعات پستانی انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تحلیلی 92 بیمار مراجعهکننده به درمانگاه جراحی بیمارستان خاتمالانبیاء شهر زاهدان که از وجود تودهای در پستان شکایت داشتند، به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. این افراد ابتدا تحت FNA و سپس نمونهبرداری باز قرار گرفتند. اطلاعات بر اساس مصاحبه، معاینه فیزیکی، انجام FNA و نمونهبرداری باز و نتایج سیتوپاتولوژیکی بیماران جمعآوری گردید. در نهایت براساس نتایج حاصل از FNA و مقایسه آن با روش نمونهبرداری باز، دقت، حساسیت، ویژگی، پیشگویی مثبت (PPV) و پیشگویی منفی (NPV) در مورد روش FNA تعیین گردید.
یافته ها: بر اساس FNA 3 مورد (3/3%) کیست تشخیص داده شد که به علت عدم انجام نمونهبرداری باز روی آنها از مطالعه حذف شدند. از 89 بیمار باقیمانده 7 مورد (9/7%) نمونه غیرکافی، 57 مورد (64%) خوشخیم و 25 مورد (1/28%) بدخیم گزارش شدند. با توجه به نتایج نمونهبرداری باز در 8 مورد، نتیجه FNA منفی کاذب بود ولی هیچ مورد مثبت کاذب وجود نداشت؛ به همین دلیل حساسیت روش FNA 8/75%، ویژگی آن 100%، مقدار پیشگوییکننده مثبت آن 100% و مقدار پیشگوییکننده منفی آن 86% تعیین گردید که به مقادیر جهانی آن نزدیک میباشد. میزان دقت FNA، 88% و کمتر از دقت نمونهبرداری باز (100%) بود.
نتیجهگیری: FNA روشی ساده، ارزان و قابل اعتماد در تشخیص بدخیمی تودههای پستان میباشد. بخصوص در مواردی که نتیجه FNA مثبت است، این روش میتواند جایگزین مناسبی برای نمونهبرداری باز باشد ولی در مواردی که نتیجه آن منفی باشد و علائم بالینی دالّ بر بدخیمی باشند، بهتر است FNA تکرار شود یا از نمونهبرداری باز به منظور تائید تشخیص کمک گرفته شود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
پزشكي داخلی دریافت: 1387/5/3 | انتشار: 1383/4/25